Ultimátumot adtak a kormánynak a dühös tüntetők

Tüntetés az internetadó ellen
Tüntetés az internetadó ellen
Vágólapra másolva!
Legalább tízezren vonultak a Fidesz székházához a tervezett internetadó miatt.
Vágólapra másolva!

A Facebookon néhány nap alatt 210 ezer lájkolót szerzett a Százezren az internetadó ellen elnevezésű oldal, amelynek létrehozója vasárnap este hat órára a budapesti József Nádor téren tiltakozást szervezett. A budapesti helyszín mellett több vidéki nagyvárosban - Pécsen mintegy négyszázan, Miskolcon néhány százan, Veszprémben több tucatnyian tüntettek.

Nem sokkal este hat óra után több ezer ember töltötte be a teret, ahol egy színpadon először Nyitrai Zsolt, a Fidesz információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetőjének 2008-as sajtótájékoztatójának hangfelvételét játszották le. Nyitrai az archív felvételen a tervezett internetadó visszavonását követelte az MSZP-kormánytól - bár a tiltakozók közül sokan nem értették, mit is hallanak.

Az internetadó ellen tiltakozók a József Nádor téren (még több kép a galériánkban) Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem elég csökkenteni, el kell törölni

A vasárnap esti tüntetést magánemberként szervező Gulyás Balázs - aki korábban az MSZP tagja volt - az eseményen elmondta, hogy kezdeményezése nem elégszik meg a világon egyébként teljesen egyedinek számító internetadó mérséklésével, a tervezet teljes eltörlését követeli.

Nem elégszenek meg azzal, ha az internetadónak csak a mértékét csökkentik, emelte ki Gulyás, csak a tervezett adó teljes eltörlését tartják elfogadhatónak. "2008-ban is hülyeség volt az internetadó, most is az" - hangzott el a rendezvényen. A szervező szerint Orbán Viktor pedig digitális analfabéta, távozásával pedig biztosan megszűnne az internetadó.

A világító képernyők a József Nádor téren (még több kép) Fotó: Polyák Attila - Origo



Gulyás Balázs szerint a magyar kormánynak azért sem tetszik az internet, mert aki használja, az többet lát a világból. Véleménye szerint az internetadó bevezetésével Magyarország elvágná magát a világtól, és lábon lőné a gazdaságát, egy ilyen adóteher bevezetése munkahelyek ezreit veszélyezteti. A sötét adó elleni tiltakozásul a legalább ötezer résztvevőt arra kérték, mutassák fel mobiltelefonjaik világító képernyőit a téren.

A tüntetők a Hősök terén is megvillogtatták a képernyőket
(még több kép) Fotó: Polyák Attila - Origo



Az új adó tervének visszavonására 48 órás haladékot adtak a kormánynak: ha ez nem teljesül, október 28-ára, keddre újabb demonstrációt hirdetnek meg - ugyancsak a József Nádor térre.

A Fidesz csak csökkentene

A tiltakozás ideje alatt a Fidesz közleményt adott ki, amely szerint hétfőn egy olyan módosító indítványt nyújt be hétfőn a parlamentnek, amely az internetadó mértékét havi 700 forintban maximálná előfizetőnként. Az eredeti tervek szerint gigabájtonként 150 forintot kellene fizetni, ami egy átlagos otthoni netkapcsolat esetén is akár több tízezer forinttal növelhetné a havi számlát.

Öreg hardverrel dobálták meg a Fidesz székházát (még több kép) Fotó: Polyák Attila - Origo



A Fidesz szándékai szerint ezt a távközlési szolgáltatóknak kellene fizetnie, nem az ügyfeleknek, bár az nem derül ki a közleményből, hogy a költség átterhelését miként akarják megakadályozni. A módosító indítvány elfogadása esetén sem felel meg a tiltakozók követeléseinek.

Öreg hardverekkel dobálták meg a székházat

A tiltakozók a térről az Andrássy úton keresztül a Fidesz Lendvay utcai székháza felé vonultak: mivel a szűk utcában nem fért el a tömeg, az végül a Hősök terét lepte el.

A tiltakozók az eredeti felhívás nyomán régi számítógépeket és alkatrészeket vittek magukkal: ezeket eredetileg a székház mellett akarták elhelyezni. A felfokozott hangulat nyomán azonban a legtöbb alkatrész a székház oldalán landolt, monitorokkal, billentyűzetekkel és más hardverekkel az ablakon lévő redőnyöket is betörtek, pedig a főszervező mindenkit arra kért, a demonstráció végét követően menjenek békével haza.

Nem fért el a tömeg a Lendvay utcában (még több kép) Forrás: Polyak Attila



Este nyolc körül komoly balhé alakult ki a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt, többen felmásztak az épület erkélyeire, számítástechnikai hulladékot dobáltak be a szétvert ablakokon, a találatokat tapsvihar fogadta. A tiltakozók kemény magon kívüli része egyébként békésen figyelte az eseményeket, Gulyás Balázs pedig hangosbeszélőn igyekezett nyugtatni a tömeget este kilenc előtt nem sokkal.

Rendőrsorfal védte a székházat (még több kép) Fotó: Polyák Attila - Origo



Végül a tiltakozók jelentős része fokozatosan elhagyta a helyszínt, a legfeljebb néhány száz fős kemény mag azonban a rendőrsorfallal védett székház előtt volt még este tízkor is. Arról megoszlanak a vélemények, hogy közöttük voltak-e futballhuligánok, vagy sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről