Felfüggeszti a krími fejlesztőket az Apple

iphone 6 apple
A legnépszerűbb típus, a 64 gigabájtos telefon szinte sehol nem kapható
Vágólapra másolva!
A Krím-félsziget orosz bekebelezése kapcsán hozott amerikai szankciók életbe léptek: a fejlesztőket felfüggesztette az Apple, nem publikálhatnak többet appokat a területről.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal felfüggesztette a krími fejlesztőket az Apple: nem hozhatnak létre és publikálhatnak appokat a félszigetről. A cupertinói cég a decemberben hozott amerikai szankciókra hivatkozik levelében.

A döntés értelmében a fejlesztők nem tehetik fel alkalmazásaikat az App Store-ba, a cég szoftvereihez való jogosultságuk is megszűnik, ahogy a fejlesztői portálról (RAD) is megtagadják hozzáférésüket.

Azt nem tudni, hogy milyen más szolgáltatásait függeszti fel az Apple a Krím-félszigeten. Az értesítés értelmében elvileg arra lesz lehetősége a fejlesztőknek, hogy vagy orosz, vagy ukrán címre átjelentkezve folytathassák a munkát.

Korábban a Valve cég is elérhetetlenné tette a régióban a Steam nevű online játékboltjában kínált letölthető programokat.

Az Apple és a Valve döntésének hátterében a december 19-én hozott, Barack Obama amerikai elnök által szignózott rendelet áll. Az amerikai szankciókat a Krím-félsziget tavaly márciusi, egyoldalú, orosz bekebelezésére válaszul hozták.

Megugrott az iPhone ára is

Egy hónapja az iPhone- és Ipad-készülékek online vételét is felfüggesztették, akkor a rubel árfolyámanak jelentős kilengései okoztak problémát. Az Apple-nek nehézséget okozott, hogyan árazza be készülékeit az orosz valuta hektikus mozgása miatt. Napokkal később ugyan újraindították az online kereskedést, de a készülékek ára 35 százalékkal ugrott meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről