Obama mindennél erősebb szuperkomputert akar

barack obama beszél kéztartás
US President Barack Obama gestures during a speech at the Moi International Sports centre, in Nairobi on July 26, 2015. Obama arrived on July 24 in the Kenyan capital Nairobi, making his first visit to the country of his father's birth since his election as president. AFP PHOTO / Carl de Souza
Vágólapra másolva!
Barack Obama új állami szervet alapított, melynek célja, hogy tíz év múlva Amerikáé legyen a legerősebb szuperkomputer.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy övék legyen a legerősebb szuperkomputer. Barack Obama elnök parancsba adta egy új állami részleg létrehozását, mely tíz év múlva előállna egy exaflop teljesítményű szuperszámítógéppel.

A flop egy mértékegység, mely egy adott komputer teljesítményét jelöli. A jelenlegi legerősebb szuperszámítógép a kínai Tianhe-2, mely 33,86 petaflopos teljesítménnyel bír. A petaflop és az exaflop között ezres szorzó van, azaz egy olyan számítógép, amely már exaflopban mérhető erőt képvisel,

sokszorta gyorsabb és okosabb lehet a mai csúcstechnológiánál.

A szakemberek 2023-ra datálják az első exaflopos gépek megjelenését, így az amerikaiak céldátuma reálisnak tűnik. Nagy különbség viszont, hogy míg eddig önálló fejlesztésekkel próbáltak célba érni a kutatók, addig most állami segítségre is számíthatnak.

Addig is első lehet Amerika

2025 még messze van, de nem kell addig várni, hogy amerikai kézen legyen a leggyorsabb számítógép. Az IBM két olyan komputeren is dolgozik, melyek 2017-re készülnének el, és a cég tervei szerint elérik majd a 100 petaflopos teljesítményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről