A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szívnak az ügyfelek a nagy bitcoinrablás miatt

bitcoin
Bitcoin-medálok
Vágólapra másolva!
65 millió dollárnak megfelelő bitcoint nyúltak le hackerek múlt héten a Bitfinex váltótól. Ugyan nem érintett mindenkit a lopás, a Bitfinex minden ügyfelétől 36 százalékot von le.
Vágólapra másolva!

Egy hete különösen rossz hír rázta meg a bitcoinos társadalmat, összesen 120 ezer bitcoint fújtak meg hackerek a Bitfinex platformjáról, ami akkori értékén számolva 65 millió dollárt (körülbelül 18 milliárd forintot) jelentett.

A hír hatására még a rugalmasnak kikiáltott bitcoin is közel 20 százalékot veszített az értékéből, igaz, azóta már normalizálódott a helyzet és közel ugyanannyit ér, mint a támadás előtt. A támadás után 607 dollárról 480 dollárra esett vissza a kriptovaluta értéke, a cikk írásának pillanatában viszont újra az előbbi számhoz közelít.

Egységesen felel mindenki

Ugyan a rablásban nem minden ügyfél érintett, a

következményekért mindenki ugyanolyan mértékben, 36 százalékkal felel,

vagyis kicsivel több mint egyharmaddal kevesebb pénz marad a számlákon, jelentette be a hongkongi cég. Cserébe az ügyfelek olyan digitális tokeneket (BFX) kapnak, amelyeket később iFinex (ez a vállalat üzemelteti a Bitfinexet) részvényekre válthatnak be. Azon egyelőre még dolgoznak, hogy a részvénybeváltáson kívül milyen egyéb lehetőséget tudnak kínálni a kártalanítására.

Jelentős rablás, ami minden ügyfelet ugyanolyan mértékben érint Forrás: AFP/Karen Bleier

A rablás részleteire még nem derült fény. Ez az eddigi második legnagyobb olyan rablás, ami a kriptivalutához fűződik. 2014-ben az MtGox ment csődbe, miután 460 millió dollárnyi bitcoinra tették rá illetéktelenek a kezüket, ás az azóta sem került meg.

A Bitfinex elleni támadás azért is bír nagy jelentőséggel,

mert a tranzakciók több mint 50 százalékát ezen a piacon keresztül intézik,

ráadásul a vállalat a közelmúltban kötött együttműködést a BitGóval, hogy többszintű azonosítást tegyenek lehetővé.

A Bitfinexen az eset óta felfüggesztették a kereskedelmet, a platform üzemeltetői már dolgoznak azon, hogy a rendszer mihamarabb visszaálljon. A veszteségeket már kiszámolták, most épp stratégiai terveken dolgoznak az ügyfelek kompenzálására.

Állítólag egy-két napon belül már ismét lehet használni az oldalt, bár egyelőre több funkció is korlátozottan működik. A cég addig az ügyfelek türelmét kéri.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!