Mi kerül egy fejhallgatón 150 000 forintba?

Vágólapra másolva!
A Sony legújabb felsőkategóriás fejhallgatóját kézbe véve azonnal éreztem, hogy nem egy átlagos termékkel van dolgom, de ettől még szíven ütött az árcédula. Vajon mit tud egy füles, amiért egy átlagos fizetést kell otthagyni a boltban? Egy hétig nyúztam változatos körülmények között, hogy választ kapjak a kérdésemre.
Vágólapra másolva!

Rögtön az elején essünk túl a sokkon: a Sony MDR-1000X ajánlott fogyasztói ára 149 990 Ft. Ennél olcsóbban jó eséllyel csak használtan vagy mázlival, egy akció keretében lehet beszerezni.

A füles első pillantásra nem tűnik semmi extrának, viszont némi ismerkedés után kiderül, hogy a fekete és bézs színekben kapható kütyü a legmodernebb technikákat rejti a visszafogott külső alatt.

Elsőre nem tűnt valami nagy számnak, aztán feltettük a fejünkre... Forrás: Origo

Mielőtt elmerülnénk a részletekben, lássuk a legfontosabb tulajdonságokat: vezeték nélküli kapcsolat, érintésérzékeny felület és aktív zajszűrés. A csomagolást forgatva még egyik sem tűnt nélkülözhetetlennek, de a jóhoz könnyű hozzászokni, így az egyhetes teszt végén nehéz szívvel mondtam búcsút ezeknek a kényelmi funkcióknak.

A fejemen dől el minden

Persze lehet bármennyire high-tech egy fejhallgató, ha kényelmetlen, akkor mit sem érnek az extra tulajdonságok. Szerencsére az MDR-1000X ezen a téren jól vizsgázott.

A dizájn visszafogottan elegáns, ugyan az anyaghasználat terén a műanyag dominál, de a fejpánt mutatós fémborítást kapott, míg a kagylók külső és párnázott részét kellemes tapintású műbőr borítja.

A legfontosabb funkciókat vezérlő gombok bal oldalon kaptak helyet Forrás: Origo

Azt például már az első kézbevételnél éreztem, hogy nem gagyival van dolgom. A Sony alapvetően nem otthoni, hanem utcai, munkai használatra, illetve utazáshoz tervezte a fejhallgatót, így könnyedén csukható szállítható formába, viszont a rugalmas, mozgó elemek ellenére is

stabil szerkezet, nem nyikorog, nem nyeklik-nyaklik, és a felvétel után biztosan simult a fejemre.

Az eleve nem túl jelentős 270 gramm súly egyenletesen oszlott el a párnázott pántnak hála, ráadásul a szárak éppen csak annyira szorultak, hogy megfelelő tartást nyújtsanak kellemetlen nyomás érzete nélkül. Az összkomfortnak köszönhetően az MDR-1000X viselése még több óra után sem volt kényelmetlen, és zárt térben sem éreztem úgy, hogy szép lassan megfő a fejem a párnázott kagylók között.

Vezeték nélkül...

A fejhallgató egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy Bluetoothon keresztül, vezeték nélkül is használható, ugyanakkor a csomag része egy extra kábel, aminek hála az MDR-1000X akár 3,5 mm-es jack aljzaton keresztül is összeköthető a zenét szolgáltató eszközökkel. Ez főleg akkor jön jól,

ha kifutunk a meglehetősen impresszív, húszórás használatot biztosító akku erőforrásaiból.

Apropó, akkumulátor. A teljes feltöltés nagyjából négy órát igényel, és az első használatot némi várakozás előzte meg, a kütyü ugyanis lemerült akksival érkezett, így a bal kagyló alatt található microUSB-porton keresztül kellett tölteni, mielőtt megismerkedhettem volna a legfontosabb funkciókkal.

A párosítás pikk-pakk megtörténik, de a fülest használhatjuk akár kábellel is Forrás: Origo

A párosítás amúgy pofonegyszerű, főleg, ha van NFC-chipet tartalmazó eszközünk, hiszen a fejhallgató bal kagylójába is építettek egyet, így akár egyetlen érintéssel összeköthetjük a készülékeinket.

Én egy iPhone 6S-sel használtam a Sony fülesét, és első körben a jobb kagyló külső részébe épített érintésérzékeny felülettel kezdtem ismerkedni. Ez főleg zenehallgatás közben praktikus, ugyanakkor pár nap használat után az is nyilvánvalóvá vált, hogy a termék mögött álló csapat tényleg arra koncentrált, hogy az MDR-1000X-nek ne csak a viselése, de a használata is a lehető legkényelmesebb legyen.

...érintéssel

Mindegy volt, hogy épp egy asztalnál dolgoztam, vagy úton voltam valahová, az ujjmozdulatokra reagáló fejhallgató tényleg egyszerűbbé tette az életemet. A zenelejátszás indítása után egy oldalirányú mozdulattal tudtam váltani a számok között, fel- vagy lefelé történő simítással szabályoztam a hangerőt, két „koppintással" pedig megállítottam vagy folytattam a lejátszást.

Az érintésérzékeny felületnek hála a mobilunk elővétele nélkül kezelhetjük a zenelistánkat Forrás: Origo

Az első nap ugyan még ösztönösen a telefonom után nyúltam, hogy elérjem ezeket a funkciókat, de amint hozzászoktam, hogy a fejhallgató is (szinte) tökéletes a zenelejátszás kezelésére,

teljesen természetessé vált, hogy a mobilom előkaparása helyett a füleshez emeljem a kezem.

A számváltás tökéletesen működött, a kütyü mindig azonnal érzékelte, ha meg akartam állítani a zenét, egyedül a hangerő változtatása macerás, ugyanis a nagyobb mértékhez több simítás szükséges, ami így több időt vesz igénybe, mint a megfelelő gomb nyomva tartása a telefonunkon.

A MDR-1000X-szel viszont nemcsak zenehallgatás közben hagytam el a mobil használatát, de headset funkcióval a telefonáláshoz sem kellett az iPhone után nyúlnom. Egy érintéssel reagáltam a hívásaimra, ugyanígy bontattam a vonalat, a beépített mikrofon pedig egészen

tisztán közvetítette a hangomat a beszélgetőpartnereimnek.

A fülesnek ráadásul van egy roppant egyszerű, de annál hasznosabb tulajdonsága: ha a jobb tenyeremmel letakartam az érintésérzékeny felületet, akkor a zene rögtön elhalkult, így nem kellett azzal foglalkoznom, hogy megállítsam a lejátszást vagy lekapjam a fülest, ha beszélni akartam egy mellém lépő kollégával, esetleg hallani akartam az utastájékoztatást a tömegközlekedésen.

Csak egy mozdulat, és azonnal elhalkul a zene, le sem kell vennünk a fejünkről Forrás: Origo

Ez látatlanban ugyan nem tűnik nagy számnak, a teszt során ez lett a legtöbbször használt funkció, ugyanis az MDR-1000X nemcsak kényelmes és praktikus, de amiben igazán verhetetlen, az a zajszűrés: az egymozdulatos halkításra tényleg szükség volt ahhoz, hogy halljam a külvilágot.

Iroda, metró, repülő. Mindegy

A füles bal kagylójának alján három gombot találhatunk: egyikkel ki-/bekapcsolhatjuk a készüléket, az NC-vel és az Ambient Sounddal viszont a beszűrődő hangokat szabályozhatjuk. A Sony fejhallgatója aktív zajszűrést használ:

a beépített mikrofon megvizsgálja a környezeti zajokat, majd ellentétes hanghullámokkal „hatástalanítja" őket.

Az MDR-1000X viszont nemcsak egy on/off lehetőséget biztosít, a fejhallgató rendszere ennél sokkal szofisztikáltabb. A füles néhány teszthang segítségével felméri a felhasználóját (fejforma, hajmennyiség, még azt is érzékeli, ha van rajtunk szemüveg) és ennek megfelelően állítja optimálisra a zajszűrést.

Nem otthoni használatra, hanem folyamatos mozgáshoz, utazáshoz tervezték, így egy védőtok is része a csomagnak Forrás: Origo

A funkció alapvetően automatikus, de az NC gomb nyomva tartásával akár mi magunk is bármikor kezdeményezhetjük, hogy a fejhallgató alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez – érdemes például újra lefuttatni a tesztet, ha felvettünk egy sapkát vagy egy napszemüveget.

Ez leírva ugyan elég nagy marketing bullshitnek tűnt, viszont a helyzet az, hogy a funkció tökéletesen működik. A fülest felvéve, majd az NC gombot lenyomva

olyan érzésem volt, mintha egy láthatatlan búra ereszkedett volna körém.

A szerkesztőségben 15-20 ember dolgozik a közvetlen környezetemben, állandó a társalgás, a billentyűzetek kattogása, a telefonálás, de a fejhallgató könnyedén megbirkózott mindezzel, sőt még a hármas metró cseppet sem halk menetzaját is úgy kiszűrte, hogy az már egészen megdöbbentő.

Az igazi megméretés persze a repülő volt. Utazzunk bármilyen géppel, a szűk térben nemcsak a hajtóművek konstans zúgását kell elviselni, de a közelünkben ülők beszélgetését, a stewardok mozgásának zaját, vagy éppen az izgő-mozgó, hangos gyerekeket. Utóbbiban szerencsére nem volt részem Amszterdamba menet, viszont a fejhallgató ennek hiányában is jelesre vizsgázott.

A gombok a bal kagyló alatt kaptak helyet, pár óra után már ösztönösen használja őket az ember Forrás: Origo

A zajszűrés hatására (még zene nélkül) a motorok hangja ugyan nem tűnt el teljesen, de halk zümmögésé szelídült, az első szám indítása után pedig annyira megszűnt a külvilág, hogy

megtörtént az a csoda, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa: végigaludtam a repülőutat.

Ha ezek után valakinek az jut eszébe, hogy a hétköznapok során, például az utcán ez akár még veszélyes is lehet, annak teljesen igaza van, és a Sonynál is figyeltek arra, hogy legyen arany középút: zajszűrés a külvilág teljes kizárása nélkül. Erre szolgál a külön gombbal aktiválható Ambient Sound opció, ami szintén csökkenti a bejutó hangokat, de egyáltalán nem olyan mértékben, hogy abból gond legyen közlekedés közben.

A luxust meg kell fizetni

A fentiekből nyilvánvaló, hogy az MDR-1000X nem egy hétköznapi füles, viszont ez nemcsak az extra funkciókra vonatkozik, de a hangzásra is. A Sony LDAC adatátviteli technológiájának köszönhetően az átlag Bluetooth-kapcsolatnál jóval több adat jut át a lejátszó és a fejhallgató között, ami (a vezeték nélküli megoldáshoz képest is) kifejezetten jó minőséget eredményez.

Drága, ez nem vitás, de nem véletlenül kerül 150 000 forintba Forrás: Origo

A magas hangok élesen és tisztán szólnak, a középső hangtartomány is kellemes, akárcsak a mély hangok, amelyek egyáltalán nem nyomják el a magasabb tartományokat, megfelelő forrásfájl esetén a kedvenc zenéink tényleg szépen és kiegyensúlyozottan jutnak el a fülünkbe. Az MDR-1000X persze nem az audiofil közönséget célozza, de ettől függetlenül bátran állítom, hogy

hangminőség szempontjából simán leköröz jó pár vezetékes fülest is.

Ennyi pénzért mondjuk nyilván ez a minimum, és az egyhetes használat után az ár már egyáltalán nem kelt bennem akkora megdöbbenést, mint az első pillanatban. Ez a fejhallgató egy vagyon, csak jó pár hónapnyi spórolás után engedhetném meg magamnak, de belekötni nem nagyon tudok.

Kényelmes, benne van a legmodernebb technika, és hihetetlenül jól szól Forrás: Origo

A Sony tényleg olyan kényelmet, minőséget és extra funkciókat biztosít, amit más gyártóknál (pl. Bose) sem lehet megkapni sokkal olcsóbban, arról meg nem a cég tehet, hogy itthoni adók miatt egy ilyen luxuscikk még a drágánál is drágább.

Az MDR-1000X kiváló fejhallgató, tényleg nem átlagos megoldásokkal, kifejezetten azok számára, akik még egy fejhallgató esetében is a legmodernebb, legkényelmesebb megoldásokat keresik kiváló hangzás mellett. A füles ezeknek a feltételeknek abszolút megfelel, az pedig már egyéni kérdés, hogy mindez kinek ér meg 150 000 forintot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!