Így óvhatja meg okostelefonja akkumulátorát

telefon, töltés, töltő, akku, akkumulátor
Érdemes megfelelően tölteni a telefont.
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok egyik legkritikusabb pontjának továbbra is az akkumulátor számít. Bár rengeteget kutattak e téren, iszonyatos mennyiségű pénzt ölve a fejlesztésbe, radikális áttörést mind a mai napig nem sikerült elérni.
Vágólapra másolva!

A legtöbb készülék mind valamilyen lítiumalapú, legtöbbször lítiumion-energiacellával készül, amelyek maximum 14-15 órás üzemidőt produkálnak. Ám sok esetben be kell érni ennél jóval rövidebb intervallummal. Ráadásul idővel veszítenek is tartósságukból, azaz kevesebb energia eltárolására képesek, amely idővel akár odáig is vezethet, hogy a mobil gyakorlatilag használhatatlanná válik.

Érdemes megfelelően tölteni a telefont Forrás: Origo

Most abban próbálunk tanácsot adni, hogy hogyan is kell tölteni az okostelefonokat annak érdekében, hogy az akkumulátoruk minél tovább bírja a strapát!

Az első bekapcsolás

Régen általánosan elfogadott szabály volt, hogy a megvásárlást követően az új telefonban ki kell sütni az akkumulátort, azaz végrehajtani egy úgynevezett teljes töltési ciklust. Tehát maximumra kell tölteni a nulláról anélkül, hogy bekapcsolná a felhasználó a készüléket. Sőt, voltak, akik egyenesen azt állították, hogy ezt kétszer kell megtenni, azaz az első bekapcsolás után hagyni lemerülni, aztán még egyszer teljesen telenyomni energiával.
Ez viszont a mai, modern készülékekre nem igaz! Ahogy kivesszük őket a dobozból, máris használhatóak, hiszen valamennyire (általában 40-60 %-os szinten) töltve van az akkumulátoruk.

Havi egyszeri kisütés

Viszont az igaz, hogy néha nem árt kisütni a telefonokat. Egészen pontosan az teszi a legjobbat az energiacellának, ha havonta egyszer végrehajtanak rajta egy teljes töltési ciklust. Ezt nem létfontosságú végrehajtani, ha ezt elmulasztja valaki, nem fog tönkremenni a készülék, de azért jó tudni, hogy ez egy hasznos dolog.

Gyakori lemerülés = káros

Viszont azt fontos észben tartani, hogy a lítium akkumulátoroknak kifejezetten rosszat tesz, ha sokszor lemerülnek. Az optimális töltöttségi tartomány 40 és 80 százalék között van, tehát az se tesz jót a készüléknek, ha állandóan csurig van tolva energiával.

Éjszakára vegyük le

Épp emiatt nem is igazán ajánlatos sokszor hosszú időn keresztül rajta tartani a töltőn a mobilt. Tehát teljesen felesleges mondjuk éjszakára a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni mikor még mondjuk van benne 50-60 százaléknyi energia, amire rá tudunk még tölteni akár reggel, munkába indulás előtt is. Egyébként a legtöbb mai telefonban már van egyfajta szoftveres "szelep", amely nem engedi, hogy a maximum töltöttségi szinten lévő energiacella károsodjon, ha áramot kap. Tehát attól nem fog tönkremenni hamar egyetlen készülék sem, ha valaki sokszor a töltőn felejti egész éjjel. Csak szépen lassan amortizálja az élettartamot. Arra is érdemes figyelni, hogy töltés közben enyhén melegszik az akkumulátor, ami nem gond normál esetben, mert a készülékház elvezeti a hőt. Viszont ha már tokban van a készülék, akkor ezzel gond lehet, így érdemes kivenni a tartóból, ha valaki hosszú időn keresztül a hálózati áramforráshoz, vagy mobil energiaforráshoz csatlakoztatja. Erre viszont érdemes különösen odafigyelni, mert a nem ideális hőmérsékleti körülmények kifejezetten rosszat tesznek az akkumulátoroknak, és az indokoltnál hamarabb a halálukat okozhatják.

Számít a töltő?

Bizony-bizony! A legjobb olyan egységgel tölteni a telefont, amit mellé pakoltak a dobozba. Ha erre nincs lehetőség, akkor törekedni kell arra, hogy egy hasonló márkájút válasszunk (ez jó eséllyel támogatni fogja a cég gyorstöltő szabványát is), és ha ez sem működik, akkor pedig arra, hogy egy megbízható gyártó által előállított terméket használjunk.

Érdemes a készülék gyári töltőjét, vagy pontosan ugyanolyat használni! Forrás: Origo

Szóval a netről, mindenféle kétes forrásból beszerzett töltőket még akkor is jobb elfelejteni, ha azok jóval drágábbak, mint a márkásabb darabok. Annyit ezen nem nyerhetünk, mint amekkora kárt okozhatnak.

Mit veszíthetünk a rossz töltéssel

Általános, minden készüléknél ugyanúgy helytálló, megfellebbezhetetlen igazság nem létezik. A különféle kutatóintézetek elemzései, tesztjei szerint általában 20-30 százalékot ronthat egy mobil akkumulátorán a helytelen használat. Az pedig azért nem mindegy, hogy 3 vagy 4 évig tudunk használni egy terméket normálisan, anélkül, hogy a kelleténél hamarabb lemerülne, szóval ezeket a tanácsokat tényleg érdemes betartani!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!