Kétmillió mobilt függetlenített illegálisan egy pakisztáni

AT&T at&t telekom
An AT&T cellphone store is seen in Springfield, Virginia, October 23, 2014. AFP PHOTO / Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Egymillió dollárnyi kenőpénzt fizethetett ki az AT&T munkatársainak.
Vágólapra másolva!

A mobilszolgáltatók egyik rémét az olyan csalók jelentik, akik nagyon drága mobilokat vásárolnak vagy vásároltatnak előfizetéssel, majd havidíj fizetése helyett eltűnnek, mint szürke szamár a ködben. Ilyenkor persze vannak jogi lehetőségeik, ugyanakkor nem garantált, hogy sikerül azonosítani és felelősségre vonni a bűnözőt.

Forrás: AFP/Saul Loeb

Most egy egészen sokkoló csalásra derült fény, a 34 éves Muhammad Fahd 2012 és 2017 között körülbelül kétmillió az amerikai AT&T szolgáltató tulajdonát képező okostelefont függetlenített, majd adott el kártyafüggetlen eszközként, ezzel sok millió dollár kárt okozva a cégnek.

A bűntény nem csak a puszta mérete, de az elkövetés módja miatt is különleges: Fahd kenőpénzt fizetett az AT&T egyik call centerében dolgozó személyeknek, hogy intézzék el a készülékek függetlenítését. Emellett kártevőt és hátsó kaput is telepíttetett, hogy a segítségük nélkül is képes legyen elvégezni a „munkát". A cég három munkatársa már bűnösnek vallotta magát az ügyben.

Összesen olyan egymillió dollár kenőpénzt fizetett ki, az egyik kapcsolatának az évek során 428 500 dollárt, durván 125 millió forintot adott a szolgálataiért.

A pakisztáni férfinak eredetileg egy tettestársa is volt, azonban az USA védelmi minisztériuma szerint Ghulam Jiwani már meghalt. Fahdot tavaly áprilisban tartóztatták le Hongkongban, azonban rendkívül sokáig húzták a kiadását, csak múlt pénteken érkezett meg az Egyesült Államokba.

Fahd ellen tizennégy vádpontot hoztak fel, amelyekért összesen akár 20 év börtönt is kaphat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről