Itt az új iPhone SE, az Apple olcsó telefonja

Vágólapra másolva!
Régi köntösben, modern hardverrel és kamerákkal mutatkozott be az Apple új, megfizethetőbb árszabású telefonja. De vajon mennyivel nyújt többet, mint az alapjául szolgáló eredeti iPhone 8?
Vágólapra másolva!

Az Apple nem először hozza el nekünk ezt a receptet, hiszen az első iPhone SE megjelenésekor is hasonló elvet követtek: akkor a gyártó az iPhone 6 hardverét tuszakolta bele az iPhone 5S külsejébe, és alkotott meg egy (Apple-mércével mérve) olcsó okostelefont abban a méretben, ami akkor az egyre inkább terjedő, tepsi méretű készülékek korában sokak számára vonzó volt.

Most gyakorlatilag ugyanez történt, csak pár generációval később.

A korábban kiszivárgott információknak megfelelően a 2020-as iPhone SE gyakorlatilag egy az egyben megkapta az iPhone 8 készülékházát, csak éppen modern belső hardverekkel és kamerákkal, egészen kedvező áron.

De mik a főbb különbségek az iPhone 8 és az új SE között? Vajon megéri majd megvenni ezt a telefont? Nézzük meg!

Forrás: Apple

Külső és kijelző - szinte minden a régi

A külsőt tekintve annyira megegyezik a két telefon, hogy a méreteik milliméterre azonosak: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm-es házról beszélünk, amin minden külső dizájnelem és a kamera elhelyezése is pontosan stimmel, egyedül az Apple-logót mozgatták át úgy, hogy rímeljen a legújabb iPhone 11-re. Ezen kívül az iPhone 8 arany színe helyett az új iPhone SE-t piros színben vehetjük majd meg (többek között).

A hivatalos specifikációk alapján a kijelző sem változott, így a most bejelentett telefon is egy 4,7 hüvelykes, 1334x750-es felbontású Retina HD megjelenítőt kapott, legfeljebb 625 nites fényerővel és True Tone színkalibrációval.

Mivel a 3D Touch-ot azóta fokozatosan kivezette az Apple, így az iPhone SE sem rendelkezik már ezzel, helyette az iPhone 11-nél is már megszokott Haptic Touch teljesít szolgálatot.

Mivel az iPhone 8 külseje gyakorlatilag egy az egyben tér vissza, ez azt jelenti, hogy a kijelző alatt bizony ott figyel a nosztalgikus érzéseket keltő Home gomb, és persze a beleépített ujjlenyomat-leolvasó, és így a Touch ID-s azonosítás. Maga a ház egyébként IP67-es szabvány szerinti por- és cseppállósággal rendelkezik.

Komoly teljesítmény változatlan üzemidő mellett

A belső hardveren az Apple nem spórolt, az iPhone SE egy az egyben megkapja a legújabb iPhone 11 Pro-ban is található, A13 Bionic központi processzort. Ez pedig a legmodernebb mesterséges intelligenciás feldolgozást, és szupergyors működést tesz lehetővé, és előrelépés történt a Wi-Fi tekintetében is, ahol már a legújabb, 6-os verziót támogatja a készülék.

A belső memória méretét az Apple sosem közli, így egyelőre csak a pletykákra alapozhatunk, hogy az iPhone 8-féle 2 gigabájttal szemben ezúttal 3 gigabájt jut majd. Egyelőre az akkumulátor pontos kapacitása sem ismert, a gyártó csak annyit közötl, hogy körülbelül hasonló üzemidőre számíthatunk, mint az iPhone 8 esetében. Ezen kívül támogatott a vezetéknélküli töltés és a gyorstöltés is, de az utóbbihoz az Apple szokásának megfelelően külön gyorstöltőt kelll majd vásárolnunk.

Tárhely tekintetében számíthatunk 64 GB-os, 128 GB-os és 256 GB-os modellre is.

Forrás: Apple

Mi a helyzet a kamerákkal?

Az iPhone SE hátlapján egyetlen kameraegységet találunk, ami 12 megapixeles, f/1.8-as rekeszértékkel bír, és 5x-ös digitális zoomra képes. A pontos tulajdonságai egyelőre nem ismertek, de az Apple szerint

ez a legjobb egykamerás rendszer, amit valaha a telefonjaiba építettek, ami alapján tehát jogosan feltételezhetjük, hogy felülmúlja a tavalyi iPhone XR-t.

Természetesen képes minden olyan modern trükkre, mint a Portré mód, ahol még a háttérelmosás mértékét is változtathatjuk.

Az előlapi kamera egy 7 megapixeles, f/2.2-es rekeszértékű egység, amivel portré videók is rögzíthetők. De ha már videók: a hátlapi kamera természetesen támogatja a 4K-s felbontást, akár 60 képkocka/másodperc mellett is.

Forrás: Origo

Mikor és mennyiért? Megéri?

Összességében tehát a sokak kedvencének számító iPhone 8-as dizájnt kapjuk meg az Apple legmodernebb, legerősebb központi processzorával, és egy olyan egykamerás rendszerrel, ami a legtöbb hétköznapi igényt bőven kielégíti. Ehhez egy kicsit régimódi, de jó minőségű kijelző társul, ahol ugyan a divatos kávamentességről lemondhatunk, de cserébe visszakapjuk a Home gombot és az ujjlenyomat-olvasót.

Ezek alapján valószínűleg mindenki pontosan be tudja lőni, hogy milyen is az új iPhone SE, szóval következzenek az árak:

legolcsóbban 179 ezer forintért juthatunk hozzá a telefonhoz, ha 64 GB-os tárhellyel kérjük,

amit 199 990 forinttal követ a 128 GB-os, illetve 239 990 forinttal a 256 GB-os modell. A telefon piros, fekete és fehér színekben lesz megvásárolható, az előrendelés pedig április 17-én indul Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!