Az eddigi legnagyobb szivárogtatás: szinte mindent tudunk az iPhone 12-ről

Egy rajongó elképzelte a kiszivárgott adatok alapján, hogy nézhet majd ki a telefon.
Vágólapra másolva!
Habár az Apple legendásan titkos körülmények között fejleszti új modelljeit, és minden létező módon igyekeznek megakadályozni az információk kiszivárgását, de valahogy mégsem sikerül nekik soha. Jellemzően minden évben nagyjából tavasz végére már egészen pontos képünk szokott lenni róla, milyen is lesz az aktuálisan ősszel érkező új iPhone.
Vágólapra másolva!

Idén azonban talán még a szokásosnál is több információ szivárgott ki, így most már szinte pontosan tudjuk, mire lehet számítani az iPhone 12-től. Persze, szokás szerint érdemes minden kikerült infót fenntartással kezelni, hiszen minden csak akkor válik biztossá, amikor az Apple majd ténylegesen be is jelenteni a készülékeket. De a tapasztalatok alapján kikerült adatok jellemzően stimmelni szoktak.

Egy rajongó elképzelte a kiszivárgott adatok alapján, hogy nézhet majd ki a telefon. Forrás: Twitter

Nevek, méretek, kijelzők

Az Apple idén az iPad-ek mintájára ketté bontja majd a termékvonalat, és kapunk kettő iPhone 12 és kettő iPhone 12 Pro modellt. Kijelzőméretek tekintetében erre lehet számítani:

  • iPhone 12 - 5,4 hüvelyk
  • iPhone 12 Max - 6,1 hüvelyk
  • iPhone 12 Pro - 6,1 hüvelyk
  • iPhone 12 Pro Max - 6,7 hüvelyk

Az első kisebb, az utóbbi pedig nagyobb, mint bármelyik új Apple telefon az iPhone X után. Ezúttal mindegyik modell OLED-kijelzőt kap majd, fontos különbség azonban, hogy a sima változatokba a kínai BOE szállítja ezeket, míg a drágábbakba a Samsung. Így nem csak minőségbeli különbség lehet, de a Pro változatok a jelenlegi információk szerint támogatni fogják a 120Hz-es képfrissítést is, ami leginkább a játékoknál jöhet jól. Ezen kívül a Samsung kijelzői egy újfajta technológiát használnak, amivel egybe lehet "olvasztani" az érintős réteget a panellal.

Kinézet, és ez a bizonyos notch

Az idei iPhone-ok egy nagy dizájnváltáson esnek majd át, először az iPhone X megjelenése óta. Érdekes módon az eddigi információk alapján az Apple kicsit az iPhone 4-nél és 5-nél használt kinézet felé tér vissza, a sima modelleken alumínium, a Pro változatokon pedig acél szerkezettel.

Ennek megfelelően számíthatunk "antenna vonalakra" is a készülékek oldalain, azonban a ház elkészítéséhez egészen új eljárásokat használ az Apple, és az árnyékolást is más módon oldják majd meg, így még jobb, erősebb vételi teljesítményre számíthatunk, ami az 5G-hez jól fog jönni.

Az már egy korábban kiszivárgott védjegyből kiderül, hogy az Apple jelentősen csökkenteni tudta a kijelzőbe benyúló bevágás méretét. Ehhez a hangszórót beépítették a telefon keretébe, illetve kisebb, modernebb szenzorokat használnak, melyeknek kevesebb helyre van szüksége, szorosabban lehet egymás mellé pakolni őket.

A kisebb notch szinte biztosan garantált. Forrás: Twitter

Processzor, memória és tárhely

Minden jel arra mutat, hogy az iPhone 12-be kerülő A14-es chipet a TSMC gyártja majd az új, 5 nanométeres technológiával. Mindez nagyjából a szokásos előrelépéseket fogja hozni: még nagyobb teljesítmény, még kevesebb fogyasztás.

Az Apple önmagától sosem részletezi, hogy mennyi memóriát helyez el a telefonjaiban, ez mindig az utólagos szétszereléseket követően válik egyértelművé. Mindenesetre a kikerült információk alapján jelentősen megugrik a RAM mennyiségű: a sima modellek 4 GB kerül, a Pro modellekbe pedig 6 GB.

Tárhely tekintetében megszűnnek a 64 GB-os változatok, és az egész paletta 128 GB-ről indul. Az összes modellből elérhető lesz még ezen kívül 256 GB-os kivitel, a Pro modelleket pedig kérhetjük majd 512 GB-tal.

A hátlapi kamerák

Ebben a tekintetben pontos megapixel-adatokkal nem rendelkezünk, de úgy tűnik, hogy a jelenlegi modellekben használt egységes továbbfejlesztett, aktualizált változatát kaphatjuk meg. A sima modellek kettő, a Pro változatok három hátlapi lencsét kapnák, valamint az iPad Pro-nál már megismert LIDAR szkennert.

Ez gyakorlatilag a visszaverődő fény segítségével tudja elképesztő pontossággal feltérképezni a környezetünket körülbelül 5 méteres távolságig, és leginkább a kevert valóságot (AR) használó alkalmazásoknál teljesíthet jó szolgálatot. Márpedig az Apple láthatóan évről évre egyre komolyabban foglalkozik ezzel a témával.

Úgy tudni ezen kívül, hogy a Pro modelleken helyet kapó telefotó lencse 2x-es optikai zoom helyett most már 3x-osat fog tudni, és a teljes modellpaletta esetében javulni fog a SmartHDR, így még jobb fotókat készíthatunk majd rossz fényviszonyok között.

Az iPad Pro hátulján már feltűnt a LiDAR szenzor. Forrás: Apple

5G, és azok a bizonyos árak

Miután az Apple és a Qualcomm között tavaly lezárultak a jogi viták, ezúttal már a Qualcomm új, X55-ös 5G modemjeit használja majd a gyártó. Jelenleg úgy tudni, hogy mindegyik új modell támogatni fogja majd az 5G-t, ami mondjuk 2020 évén megjelenő, prémium kategóriás telefonoktól már el is várható.

Az árazás tekintetében a leginkább meglepő, hogy a legkisebb alapmodell meglepően barátian hangzik, legalábbis Apple-mércével mérve. Ha ugyanis ez beigazolódik, akkor akár 250 ezer forint alatt is vehetünk majd új iPhone-t.

  • iPhone 12 - 649 dollár
  • iPhone 12 Max - 749 dollár
  • iPhone 12 Pro - 999 dollár
  • iPhone 12 Pro Max - 1099 dollár

A megjelenési dátummal kapcsolatban azonban semmi biztosat nem tudni. Úgy hallani, hogy a koronavírus-járvány nehézségei egy kicsit lassították az Apple-t is, azonban október végén, vagy november elején mindenképp piacra kerülnek a telefonok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!