Egyre drágábban tudja eladni okostelefonjait a Samsung

samsung galaxy z flip okostelefon
Samsung Galaxy Z Flip
Vágólapra másolva!
Habár a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét az eladott okostelonok darabszámára, a Samsung egy dolognak mégis örülhet.
Vágólapra másolva!

Az már a februári számokon látszódott, hogy az éppen világszinten terjedni kezdő koronavírus-járvány alaposan rányomja majd a bélyegét az okostelefonok piacára. A különböző elemzők már akkor gyors felméréseket végeztek, és azt találták, hogy míg 2019 februárjában a gyártók 99,2 millió telefont tudtak értékesíteni, addig 2020 februárjában már csak 61,8 milliót.

Habár akkor még úgy tűnt, hogy a Samsungot talán kevésbé viseli meg a járvány és az általa okozott gazdasági visszaesés, 2020 első negyedéves adatait tekintve azért valószínűleg nem örül a gyártó: egy évvel korábban három hónap alatt 71,9 millió készüléket tudott eladni, most pedig csak 58,3 milliót, ami 18,9%-os visszaesés.

Forrás: Samsung

Egy dolognak azonban mégis örülhet a vállalat: míg az értékesített darabszám csökkent, addig a készülékek átlagos eladási ára növekedett, és már egészen közel jár a 300 dollárhoz, ami történelmi rekord a Samsung számára. Ahogy az lenni szokott, alapvetően itt is az előző év azonos időszakához viszonyítanak, amikor még az átlagos eladási ár 247 dollár volt, ez pedig mostanra 292 dollárra hízott.

Ez elég nagy ugrás, ha azt nézzük, hogy 2017 első negyedévében ugyanez ez a szám 243 dollár volt, tehát a korábbi években közel sem emelkedett olyan ütemben, mint most.

Mindennek természetesen több oka is lehet, melyek elemzése talán később történhet meg, azonban a legnagyobb piackutatók korábban is azt jósolták, hogy az okostelefonok értékesítései elsősorban a fejlődő országokban esnek majd vissza a koronavírus-járvány hatására, ahol leginkább az olcsó készülékeket vásárolják - így tehát nyugati fejlett világban népszerű, drágább telefonok iránt ezek szerint nem esett vissza annyira a kereslet.

A másik, hogy korábban sosem voltak még olyan drága készülékek a Samsung kínálatában, mint az elmúlt időszakban. Az 5G-ra is képes Galaxy S20 Ultra például közel 490 ezer forintos áron mutatkozott be, az összecsukható Galaxy Z Flipért 535 ezer forintos áron lehetett hozzájutni a rajtkor, míg a limitált mennyiségben elérhető Galaxy Fold már a 600 ezer forintot is átlépte.

Akárhogy is, míg az ünnepi időszakban a teljes okostelefonos piac bevételéből még csak 14,4%-ot tudott megszerezni a Samsung, addig ez mostanra 22,1%-ra növekedett.

Kínából vásárol AMOLED-kijelzőket a Samsung

A Samsung jelenleg a világ legnagyobb AMOLED-kijelző gyártója, annyira, hogy a piac körülbelül 90%-át uralja. A vállalat nagyon korán belevágott az új generációs képernyők fejlesztésébe, így nem csoda, hogy ma már a legtöbb gyártó tőlük rendel, többek között az Apple is a dél-koreaiak kijelzőit használja.

Bennfentes iparági források szerint egyébként a Samsung egy érdekes váltásra készül, és bizonyos középkategóriás készülékeiben a kínai TCL alá tartozó CSOT-tól (China Star Optoelectronics Technology) vehet majd kijelzőket. Valószínűleg a Samsung egyszerűen nem bírja kapacitással, és jobban jár, ha inkább drágábban értékesíti külsős partnereknek a saját gyártású kijelzőket, és bizonyos telefonjaihoz inkább vásárol.

A kiszivárgott képek alapján így fog kinézni a Samsung Galaxy M41. Forrás: OneLeaks

Ennek megfelelően a CSOT-tól beszerzett AMOLED-paneleket nem is felsőkategóriás telefonjaiba építi majd a gyártó, hanem az első ezt használó termék a középkategóriába szánt Galaxy M41 lesz.

Habár a Samsung még mindig használ LCD-képernyőket bizonyos olcsóbb (kevésbé drága) készülékeinek, azonban ezek száma évről évre csökken. A váltás tehát logikus: míg a tavalyi Galaxy M40 még LCD-t használt, az idei modell már vonzóbbá tehető egy AMOLED-panellel.

A kínai AMOLED-gyártók egyébként nagyon szépen felfejlődtek az utóbbi években, és remek minőségű termékeket tudnak előállítani. Erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy a jelenlegi információink alapján az Apple is egy kínai vállalat, a BOE kijelzőit vásárolja majd meg az ősszel bemutatkozó iPhone-paletta aljára pozícionált modelljeihez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről