Még idén elkészülhet a Windows 10X

microsoft surface neo windows 10x tablet táblagép notebook laptop
Microsoft Surface Neo
Vágólapra másolva!
Cserébe viszont hiányozhat egy kritikus funkció ChromeOS riválisából.
Vágólapra másolva!

A Windows Latest információi alapján a Microsoft továbbra is szeretné még idén decemberben véglegesíteni a Windows 10X első stabil változatát. Az operációs rendszert eredetileg a klaviatúra helyett dupla érintőkijelzőt használó, rendkívül prémium noteszgépekre szánta a vállalat, viszont néhány hónapja 180 fokos fordulatot vett a projekt: első körben már pont a lehető legolcsóbb notebookokon kerülhet piacra, az amerikai oktatási piacon rendkívül népszerű Chromebook gépek riválisait hajthatja.

A Windows 10X eredeti koncepciója (Microsoft Surface Neo) Forrás: Microsoft

Ez elsőre nem tűnik feltétlenül rossz dolognak, viszont a remények szerint decemberben véglegesedő változata egy első blikkre kritikusnak tűnő funkció nélkül kerülhet piacra: állítólag egyáltalán nem támogatja majd a klasszikus, Win32 programozási felületes programok futtatását. Ennek megfelelően csak a Windows Áruházból elérhető modern (UWP) appok lesznek használhatóak a Windows 10X rendszerű laptopokon, plusz a böngészős webszolgáltatásokkal is megbirkóznak majd.

Természetesen a windowsos alkalmazások alapvetően a Chromebookokon sem vehetőek igénybe, így azok hiánya nem is feltétlenül jelent gondot az oktatási intézmények számára. A nagy kérdés talán inkább az, hogy képes lesz-e a Microsoft meggyőzni az iskolákat a Windows 10X-es gépek vásárlásáról, főleg ha azok nem lesznek képesek überelni a Chromebookokat az üzemeltetés egyszerűségében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről