Látványos sugárkövetéses technológiai demót készít az AMD

Vágólapra másolva!
Végre a ray-tracing területén is felzárkózik a cég az Nvidia mellé.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan a mai naptól kezdve lehet kapni az AMD teljesen új, Radeon RX6800-as videókártyáit, melyek a vállalat legújabb, RDNA 2-es architektúrájára épülnek. Ez amellett, hogy várhatóan elég nagy előrelépést hoz a teljesítmény tekintetében, behoz egy másik fontos újdonságot is a képletbe: hardveresen képes gyorsítani a sugárkövetést.

A sugárkövetéses effektusok az elmúlt két évben kezdtel fetűnni az új játékokban, hiszen az Nvidia már az előző generációs GeForce RTX videókártyáival is támogatta ezt a lehetőséget, amihez az AMD csak most zárkózik fel.

Ráadásul fontos megemlíteni, hogy a PS5-ben és az új Xbox-konzolokban is RDNA 2-alapú grafikus egység teljesít szolgálatot, így a sugárkövetés gyorsítása ott is adott, már láthatunk is olyan konzoljátékokat, melyek ezt kihasználják (például az új Watch Dogs és a Call of Duty).

A sugárkövetés röviden arról szól, hogy jelenleg a játékokban látható fények, bevilágítás, fényvisszaverődés, tükröződés tulajdonképpen mind kamu, valamilyen ügyes trükk által jön létre. A sugárkövetés azonban lehetővé teszi, hogy ezek sokkal valóságosabban működjenek, mégpedig azáltal, hogy a technológia nevének megfelelően a játék kövesse a szembe jutó fénysugarakat (csak éppen fordítva, tehát a szemtől, illetve jelen esetben a játék kamerájától visszafelé), ezzel a fizikai törvényeinek megfelelő árnyékokat, tükröződéseket, fénytöréseket elérve.

Most, hogy már az AMD új videókártyái is támogatni fogják ezt, a vállalat igyekszik is kidomborítani az új lehetőségeket, így egy technológiai demót fog kiadni hamarosan, amiben tükröződéseket, árnyékokat és a bevilágítást is (többek között) sugárkövetéssel fogják megoldani.

Azt egyelőre nem tudni, hogy itt csak a látványban gyönyödköhetünk-e, vagy egyfajta tesztprogramot, benchmarkot készít az AMD, amivel tesztelhetők lesznek a videókártyák képességei, de egy előzetes videó már kijött a programról, így arról mindenképp meggyőződhetünk, hogy a látvány rendben lesz.

Sajnos a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy az új Radeon RX6800-as kártyákból hasonló hiány várható, mint az Nvidia GeForce RTX 3-as sorozatából, így aki karácsonyra szeretett volna egy ilyet kapni a számítógépébe, az sajnos nagy valószínűséggel csalódni fog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!