A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Ez történik, ha a Microsoft laptopot akar gyártani

Microsoft, Surface Go, laptop, teszt
Microsoft Surface Go laptop.
Vágólapra másolva!
A Microsoftról jó eséllyel mindenkinek azonnal a szoftverek, főleg a Windows operációs rendszer, illetve a Word és Excel irodai alkalmazások jutnak eszébe. Pedig a redmondi konszern jó régen próbál kitörni ebből a skatulyából. Például gőzerővel nyomulnak a játékkonzol-iparágban az Xbox révén, emellett egy ideje már vannak tabletjeik és számítógépeik is. 
Vágólapra másolva!

Ez utóbbi család bővült a közelmúltban egy új termékkel a Surface Go fantázianevű laptop személyében. Azzal a modellel, amit kimondva-kimondatlanul az Apple MacBook Air gépek ellenfelének szánnak. Lássuk, van-e erre reális esély!

Nagyon elegáns külső

Az az első pillantásra látszik, hogy a Microsoft már a külsővel is jelezni akarta, hogy itt bizony egy felső kategóriás modellről van szó. Az összképet a szürke, az ezüst és a fekete színek uralják, ezzel a kombóval pedig egyszerűen nem lehet hibázni. A szálcsiszolt alumínium készülékház nagyon jól néz ki, mindössze másfél centiméter vastag, és alig több, mint egy kiló. Tehát egy ultrahordozható masinát sikerült letenni az asztalra. A csatlakozókínálat viszont eléggé minimalista: Mindössze egy-egy USB-C és USB-A port, valamint egy fejhallgató-csatlakozó kapott rajta helyet. Tehát se HDMI, se DisplayPort, ami azért egy picit furcsa. Egy munkára (is) szánt laptop esetében bizony ezek közül az egyiket mi felpakoltuk volna rá.

Microsoft Surface Go laptop Forrás: Origo

Meglehetősen pici készülékről van szó, hiszen mindössze 27,5 centiméter széles és 20,5 centiméter hosszú. De ennek ellenére rá tudtak suvasztani egy teljes értékű klaviatúrát. A rövid nyomásútnak és megfelelő ellenállásnak köszönhetően ez a szigetes kialakítású billentyűzet nagyon jól használható. Amennyiben valakinek szüksége lenne a számokat tartalmazó numerikus padra, akkor sincs gond, mert ez a kiegészítő külön megvásárolható hozzá. A beépített érintőpad mérete kellően nagy, stabil, nem lötyög, tehát ez is rendben van.

Remek billentyűzetet kapott, bár sajnos nem magyart Forrás: Origo

41 WH kapacitású akkumulátorral látták el, ami ilyen pici méretben, és viszonylag kicsi kijelző esetében nagyon jónak számít. Ennek köszönhetően az üzemidő elérheti akár a 13 órát, ami a hordozható számítógépek esetében remek érték. A nálunk járt változatba 256 GB-os SSD került. Ez nem kiemelkedően nagy tárhely, de azért a mindennapi használathoz, filmekhez, videókhoz, dokumentumokhoz bőven elég. A nagy tárhelyet foglaló játékok miatt pedig amúgy sem kell aggódni.

Teljesítmény

Mert hát ezt a masinát nem kifejezetten játékra találták ki, ezen nincs mit szépíteni. A 10. generációs Intel Core i5 processzor ugyan elég erős, viszont a 8 GB RAM már nem kifejezetten sok, viszont ennél is nagyobb probléma, hogy dedikált grafikus kártyával a termék nem rendelkezik. Emiatt aztán a jó grafikájú 3D játékok futtatásáról bizony le kell mondani. Emellett el lehet felejteni a különféle tervezőprogramokat, vagy a teljesítményigényes alkalmazások futtatását. Azért képet szerkeszteni, vagy videót vagdosni még így is lehet vele vidáman, és az általános, hétköznapi szoftverek futtatása is problémamentes.

Általános hétköznapi használatra tökéletes választás Forrás: Origo

Tehát a böngészés, levelezés, chatelés, szövegszerkesztés, adatbázis-kezelés gyors, mint a villám. A modell működés közben iszonyat csendes, viszont ennek ellenére melegedést alig tapasztalni. A Surface Go ennek köszönhetően ölbe is vehető. Természetesen biztosítja különféle vezeték nélküli technológiák használatát, ráadásul Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.0 támogatású, amelyek a jelenleg a legmodernebbnek számítanak.

Kijelző

Meglehetősen érdekes, 12,4 hüvelykes 3:2 képarányú PixelSense kijelzővel látták el, amelynek formája eltér attól, amit manapság megszokhattunk a laptopoktól. Az alkalmazott LED LCD képalkotási technológia jó képminőséget, remek kontrasztot, pontos színeket és remek színtérlefedettséget produkál.

Az érintőképernyő megkönnyíti a használatát Forrás: Origo

Az 1536 × 1024 képpontos felbontás megfelelő részletességet biztosít, a betekintési szög remek, a fényerő pedig elég nagy ahhoz, hogy akár kültéren is gond nélkül lehessen használni. Mindennek köszönhetően a kép minősége kimagaslóan jó.

Ár, vélemény

A Microsoft Surface Go egy pazar dizájnnal bíró, alapvetően irodai munkára vagy hétköznapi használatra alkalmas gép. A kis mérete miatt kifejezetten komfortosan hordozható, és a 3:2-es képaránynak köszönhetően nem érezzük azt, hogy kényelmetlenül kicsi lenne a képernyő. De ettől függetlenül azért hosszú távú, 10-12 órás folyamatos munkára nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

A Microsoft Surface Go jelenleg nagyjából 250 000 forintba kerül.

Ez a tudásának bőven megfelel, és akinek alapvetően egy gyakran mozgatott, alapvetően munkára vagy tanulásra szánt gépre van szüksége, annak bátran tudjuk ajánlani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!