Játékkonzolt építettek az új Tesla Model S-be

Vágólapra másolva!
Úgy látszik, hogy az új Tesla Model S nem csak gyorsulásban, de a belül található hardveres erőben is az abszolút csúcsot képviseli majd az autók között.
Vágólapra másolva!

A Tesla nem olyan rég jelentette be a 2021-es évre felfrissített új Model S típúsú autóját, ami számos változást hoz majd magával. A külseje csak kis mértékben módosult, belül azonban ennél jóval komolyabb újdonságokra kell számítani, így például az eddigi álló helyzetben beépített központi kijelzőt felváltja egy fekvő tablet, nagyjából hasonlóan az olcsóbb Model 3-hoz.

Ami azonban esetünkben ennél is fontosabb, hogy a kiszivárgott információk szerint a Tesla nagy nagyon komoly rendszert épített fel emögé, ami hardveres erejét tekintve megközelítheti a PlayStation 5 szintjét.

Forrás: Tesla

Egészen konkrétan az autóba a legújabb, RDNA 2-es architektúrára épülő AMD grafikus vezérlő került, 8 gigabájtnyi GDDR6-os memória mellett. Sajnos az nem derült ki, hogy emellé milyen processzort társítottak a tervezők, de valószínűleg a PlayStation 5-höz és az Xbox Series X-hez hasonlóan egy AMD Ryzen-alapú egyég kerülhetett a járgányba, hiszen minden más tekintetben is nagyon hasonlít az új konzolokra ez a hardver.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új Model S-be épített infotainment rendszer minden olyan képességgel rendelkezik, ami ahhoz kell, hogy akár a legújabb játékokat is tudja futtatni rendkívül magas grafikai minőség mellett, ugyanis nyers számítási teljesítményét tekintve Elon Musk szerint körülbelül 10 TFLOPS-ról beszélhetünk, ami nagyjából ténylegesen a PlayStation 5 szintjét jelenti.

Ráadásul a Model S esetében még könnyebb dolga is van a hardvernek, ugyanis nem egy 4K-s kijelzőt kell meghajtania: az elöl található képernyő 17 hüvelykes és 2200x1300 pixel felbontású, míg a hátsó képernyő 8 hüvelykes, és egyelőre ismeretlen felbontású. Így tehát alapvetően egyáltalán nem irreális, hogy nem csak az eddig megjelent, de a jövőben megjelenő játékokat is kiváló grafikával tudja futtatni az autó.

A Tesla egyelőre egyébként azzal reklámozza ezt az egészet, hogy lehet majd játszani a The Witcher 3-mal, azonban Elon Musk azóta megerősítette, hogy bizony a legújabb slágerjáték, a Cyberpunk 2077 is megy majd.

A játékokat egyébként Bluetooth-alapú kontrolerrel lehet majd irányítani, a megfelelő hangzásról pedig egy 22 hangszórós, 960W-os rendszer gondoskodik.

Forrás: Tesla

Néhány kérdés persze felmerül. Vajon engedi-e majd a rendszer, hogy az elöl ülő utas menet közben tudjon játszani? Ez valószínűleg elég komolyan megzavarhatja a vezető figyelmét, így nem zárható ki, hogy csak álló helyzetben lesznek elérhetőek a játékos funkciók, de az is benne lehet a pakliban, hogy a Tesla már bízik annyira az önvezető rendszerében, hogy nem nagyon foglalkozik ilyen apróságokkal. Ezzel együtt a hátsó utasoknak szánt kijelzőn minden bizonnyal gond nélkül mehet majd a játék, minden mástól függetlenül.

Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy itt csak a szórakoztató rendszereket vezérlő hardverekről beszélünk, hiszen magának az autónak a vezérlését a Tesla teljesen saját fejlesztésű, egyedi chipekkel oldja meg, ott alapvetően nem az AMD által tervezett és főként a PC-s és konzolos piacra szánt processzorokra támaszkodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!