A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország

Egy paranccsal kifektethető a Windows 10

laptop közösségi média internet A Facebook ma már többet tud rólam, mint az anyám
Vágólapra másolva!
Tönkreteszi a háttértár fájlrendszerét a rejtélyes bug.
Vágólapra másolva!

Nem hallatlanok a Windowsokat abszolút váratlanul padlóra küldeni képes parancsok, most egy biztonsági kutató jóvoltából újabbra derült fény. A tavaly augusztusban felfedezett, de csak most nyilvánosságra hozott bug a Windows 10 April 2018 Update óta van jelen, a kihasználásával egyetlen a parancssorban kiadott utasítással tönkretehető a számítógép háttértárának NTFS fájlrendszere. Ráadásul ehhez emelt felhasználói jogosultság sem szükséges.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A jelenség okát rejtély övezi: a parancs kiadása után a Windows 10 a számítógép újraindítására kéri a felhasználót, ennek megtörténte után pedig két körben is futtatja a lemezjavító segédprogramját, mire végre talpra áll az operációs rendszer. A második menet sokáig tarthat, a merevlemezes PC-ket akár egy órára is ki lehet vonni a forgalomból a trükkel.

A problémát súlyosbítja, hogy többféle módon is automatizálható lehet a támadás, például a másokkal való kibabrálást jó mókának tartók készíthetnek egy olyan parancsikonfájlt, amelynek puszta letöltésével automatikusan lefut az áldozat számítógépen a támadó kód.

Hírünk írásáig a Microsoft annyit közölt, hogy vizsgálja a hibajelentést, a későbbiekben tájékoztatást nyújt a témában. Az ügy kipattanása után kiderült, hogy az elmúlt években több efféle hibát is találtak a biztonsági kutatók, de valamiért a Microsoft eddig nem volt hajlandó foglalkozni a megoldásukkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!