Nem érdemes megbízni a mobilos appfejlesztőkben

okostelefon kávézó mobilozás smartphone cafe
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Ha kell, akkor sokuk szimplán hazudik a begyűjtött adatok köréről.
Vágólapra másolva!

Újabb módon próbálja növelni a mobileszközeit használók adatbiztonságát az Apple, nemrég bevezette az App Store-ban a magánszféra védelmével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget. Az ötlet az, hogy a fejlesztőknek az appjaik áruházas oldalain el kell árulniuk, hogy milyen típusú adatokat gyűjtenek be a mobilozóktól, továbbá ezek közül melyeket párosítják össze a személyazonosságukkal.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay

A kezdeményezés önmagában jó, azonban a The Washington Post nyomozása szerint a sejtettnek megfelelően egyes fejlesztők minden további nélkül hajlandóak hazudni: egyszerűen letagadják a személyes azonosításra alkalmas adatok gyűjtését és továbbítását, hogy jobb színben tűnjenek fel.

A Privacy Pro alkalmazás vezető fejlesztőjének segítségét felkérve a kiadvány arra jutott, hogy a mobilozókról az önbevallásuk szerint semmiféle adatot sem gyűjtő appok harmada igenis eltelefonált róluk különféle információkat, egyes esetekben konkrétan invazív követést hajtottak végre.

A teszteltek közül a Match 3D volt a legrosszabb, az állítólag semmilyen adatok nem gyűjtő mobiljáték egy tucatnál is több cégnek küldözgette az újságíró iPhone-jának egyedi azonosítóját.

A cikk megjelenését követően néhány rajtakapott fejlesztő korrigálta a címkéket, azonban a pellengére állítottak java nem reagált semmit a leleplezésre, az appjaik és a játékaik termékoldalain a mai napig hamis adatvédelmi információk olvashatóak.

Az Apple szintén megkapta a problémás appok listáját, ám szintén mélyen hallgat az ügyben, pedig értelemszerűen jogában állna akár kiebrudalni is azokat az App Store-ból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről