Kémfotókon az Intel legerősebb videokártyája

intel xe hpg dg2 videokártya
Így néz ki az Intel Xe-HPG DG2 csúcskártya
Vágólapra másolva!
Némileg gyengébbnek ígérkezik a GeForce RTX 3080-nál.
Vágólapra másolva!

Az eredeti terveitől eltérően az Intelnek nem sikerült tavaly belépnie az asztali számítógépes videokártyák piacára, a belépőkategóriás teljesítményt kínáló Xe DG1 videovezérlője csak néhány OEM számítógépben lesz elérhető, ráadásul különleges szoftverű alaplap kell a használatához. Ettől függetlenül továbbra is gőzerővel folyik a dedikált videovezérlők fejlesztése a cégnél, nemrég információk érkeztek a várható termékeiről, a napokban pedig lencsevégre kapták a csúcsmodelljét.

Így néz ki az Intel Xe-HPG DG2 csúcskártya Forrás: Moore's Law is Dead / YouTube

A Moore's Law is Dead exkluzív beszámolója alapján a képeken látható mérnöki példány már közel van a végleges termékhez, bár különféle funkcionális és esztétikai változtatásokat persze még végezhetnek rajta a mérnökök.

Az Intel Xe-HPG DG2 csúcskártyán lévő grafikus processzor alapvetően a Tiger Lake processzorok integrált videovezérlőjében is használt architektúrájára épül, ám masszívan erősebb annál: 512 végrehajtóegységet (4096 shader processzort) kapott, a csúcsórajele 2,2 GHz, a 16 GB GDDR6 videomemóriája pedig 256 bites sínt használ. A TDP-je 275W környékén lehet, ami némileg magasabb az eredetileg elérni kívánt 225-250 wattnál.

A forrás szerint teljesítményre a kártya GeForce RTX 3070 és RTX 3080 között lehet, támogathatja a valós idejű sugárkövetést, és az Intel állítólag az NVIDIA DLSS riválisán is dolgozik, amelyre XeSS néven hivatkozik. További érdekesség, hogy a csúcskártya lenyűgöző videokódolási képességekkel rendelkezhet, ami nagyon jól jöhet a játékmenetüket élőben streamelőknek, vagy a megszerkesztett videóikat hardveres gyorsítással kiexportálni kívánóknak.

Intel Xe-HPG DG2 Forrás: Moore's Law is Dead / YouTube

Egyelőre úgy tűnik, hogy kártyagyártó partnerek nagyon keveset tudnak a terméktől, így nem valószínű az idei utolsó negyedév előtti bemutatása, szélesebb körben pedig talán 2022 elején válhat elérhetővé. A videovezérlőnek két olcsóbb társa is lesz, ezek 2048 és 1024 shader processzort használhatnak, a kettő közül az utóbbi kerülhet előbb piacra.

Az Intel Xe-HPG DG2 csúcs videokártya megcélzott ára nem világos, de a középkategóriás testvéreinek ajánlott ára a 200-300 dollár körüli tartományban lehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!