Igazi csúcsragadozó ez a laptop, nem csak játékosoknak

msi, leopard, notebbok, laptop, gamer GP66
MSI Leopard GP66
Vágólapra másolva!
Az IT piacon egyre erőteljesebben nyomuló MSI a nemzetközi bemutató után nem sokkal már Magyarországra is elhozta új csúcs notebookját, a Leopard család GP66 nevű tagját. A gyártó termékei korábban magasra rakták a lécet, de ebben a szektorban a verseny gyilkos, és egy hiba bármikor benne van a pakliban. Megnézhettük, hogy mit tud, mennyire erős, mire használható a gép.
Vágólapra másolva!

A dobozon díszelgő diszktrét True Gamer felirat már sejteti, hogy mire számíthat az ember, és a termékre vetett első pillantás után már nem is lehet kétségünk, hogy egy ízig-vérig játékosoknak szánt notebookkal hozott össze a sors. Bár a készülékházról hiányoznak a színes díszítőelemek, és a villódzó LED-ek, de a sportautókat idéző, agresszív formavilág nem hagy kételyt afelől, hogy kinek, kiknek is szánják ezt a terméket elsősorban.

Az MSI Leopard GP66 nem egy kecses, szexi ultrabook, amit az ember csak úgy kipattint egy tárgyaláson vagy a kávézóban, hanem egy vaskos, erőteljes fenevad, amiről süt, hogy nagy teljesítményű szerkezet.

A képernyőnél alkalmazott dizájnelemek is ezt tükrözik. Nyoma sincs a manapság a lifestyle gépeknél divatos kecsességnek, itt a robusztus, militáns megoldások dominálnak. A káva oldalt és felül nem különösebben vékony, alul pedig kifejezetten vastag. A zsanérok masszívak, stabilak, nagyon úgy tűnik, hogy még sok-sok évnyi használat után sem kezd el lötyögni a kijelző.

MSI Leopard GP66 Forrás: Origo

A modell éjfekete alumínium borítása jól néz ki, viszont az ujjlenyomatok csúnyán meglátszódnak rajta. A ki- és bemenetek terén panaszra ok nem lehet. A kötelező HDMI mellett található rajta LAN, DisplayPort támogatású USC-C, és három USB-A (3.2). A 35 centiméter széles termék 2,4 centiméter vastag, és 2,4 kilogramm súlyú, tehát nagyon távol van a világ legkecsesebb, legkönnyebb laptopjaitól, de azért még mindig viszonylag egyszerűen hordozható.

Teljesítmény

A készülék a szokásoknak megfelelően többféle konfigurációban elérhető, de mindegyikre jellemző a viszonylag nagy teljesítmény. A nálunk járt változatba 16 GB RAM, 8 magos Intel i7 (i7-1080H) processzor és egy bitang jó NVIDIA RTX3070 dedikált videókártya, valamint egy Intel UHD Graphics 630 integrált grafikus chip került. Ez így ebben a formában egy kisebbfajta hordozható erőmű, ebből fakadóan akár nagy számítású kapacitású alkalmazások futtatására is kiválóan alkalmas.

Általános hétköznapi használatra is remek választás. Forrás: Origo

Játszani remekül lehet vele, még a csúcsgrafikás modern játékok is gyönyörűen, gond nélkül futnak. Emellett az MSI Leopard GP66 akár tervezőprogramokkal, videóvágó vagy képszerkesztő szoftverekkel is remekül boldogul. Ez egyben természetesen azt is jelenti, hogy a hétköznapi használat (netezés, chatelés, videózás, képnézegetés) során is remek a sebesség. Tehát gyakorlatilag mindarra alkalmas, amire manapság egy notebookot használni szoktak az emberek. A hardverek csúcsra járatása során bizony rengeteg hő keletkezik, amivel a beépített hűtőrendszer képes megbirkózni, de csak úgy, hogy a ventilátorok igen hangosan zúgnak, ez pedig egy picit zavaró lehet. Bár, ha az ember feltesz egy fülhallgatót, vagy feltekeri a hangot, akkor ezzel sincs különösebb gond.

Kijelző

15,6 inches, Full HD felbontású LED LCD kijelzővel látták el, amelynek maximális képfrissítési rátája 144 Hz. Ez idáig még jól hangzik, az viszont nem tetszett, hogy a dinamikusan változó képfrissítési frekvencia technológia hiányzik. Tény, hogy e nélkül is elvan az ember, de azért jó lett volna a G-Sync támogatás játéknál. A maximális fényerő 370 nit, ami otthoni körülmények között bőven elég, viszont a kontraszt egy picit alacsony, mindössze 910:1 maximális értéket sikerült belőle kicsiholni. Ám az is igaz, hogy játék közben azért ilyesmire ritkán figyel az ember.

Full HD kijelzővel látták el. Forrás: Origo

A színtérlefedettség terén közepesen teljesít, szóval mindent egybevetve azt mondanánk, hogy grafikai munkára akad ennél jobb termék is a piacon. A LED-ek által biztosított háttérfény eloszlása homogén, e téren problémákba nem futottunk bele. A mozgásmegjelenítés teljesen rendben van, anomáliákat, tehát szellemképesedést, duplikálódást, akadozást, utánhúzást és utánlövést egyáltalán nem tapasztaltunk. Bár az is igaz, hogy egy ilyen árú, gamer notebook esetén ez azért alapelvárás.

Akkumulátor, hang, klaviatúra

Az MSI a periféria specialista Steel Series által kifejlesztett klaviatúrát építette ebbe a termékbe. A billentyűzet pedig ebből fakadóan egyszerűen kifogástalan. A gombok nyomásútja és ellenállása megfelelő. Stabilan tartanak, nem lötyögnek, és ezt mondhatjuk az átlagos méretű tapipadról is, amely tapasztalataink szerint remekül képes kiváltani egy hagyományos egeret. Mindent összevetve a beviteli eszközökre nem lehet panasz.

Remek klaviatúrát kapott. Forrás: Origo

Az akkumulátorra viszont jobban is odafigyelhettek volna, hiszen csupán egy 65 wH-s telep került bele. Ez egy átlagos, 14"-es lifestyle laptop esetén még szuper lenne, azonban egy ilyen bika, relative nagy fogyasztású masina esetén már kevés. Ez pedig azt jelenti, hogy az üzemidő sokszor még az 5 órát sem éri el, ha nagyon meghajtjuk a vasat. Ekkora intervallum pedig ma már kevésnek számít. A termékbe két hangszóróból álló hangrendszert építettek, amely átlagos minőségű megszólalást produkál. Akkor jól jön, ha nincs más a közelben, de bizony már egy olcsó külső hangszóró is jobb hangminőségre képes. A hangerővel nincs különösebb gond, de a tisztasággal, mélységgel, dinamikával és az arányokkal akadnak kisebb problémák. Játéknál, filmezésnél ez nem gond, viszont a zenehallgatáshoz már kevés.

Vélemény

A termék ára durván 600 000 forint körül alakul, és ennyi pénzért azért már lehetnek elvárásai az embernek. Az MSI Leopard GP66 pedig sok szempontból magabiztosan ugorja meg ezeket. A kijelzője középszerű, az akkumulátora nem az igazi, e két komponensnél érződik, hogy nem adtak bele mindent. Viszont a teljesítmény egészen elsőrangú, a kezelés és a dizájn is nagyon jól sikerült. Emiatt azt mondanánk, hogy játékra kifejezetten ajánlott ez a masina.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!