Besúgásra próbálja rávenni az Apple az egyik szivárogtatót

apple iphone prototípus
Az első Apple iPhone két korai prototípusa
Vágólapra másolva!
A cég megpróbálja kideríteni, honnan szivárgott ki a legújabb prototípusa.
Vágólapra másolva!

Minden évben menetrendszerú, hogy különböző szivárogtatóktól kikerülnek az új iPhone-ok prototípusai, így sokszor már hónapokkal a megjelenés előtt tudjuk, hogy mire is lehet számítani. Az Apple az utóbbi időben egyre keményebben igyekszik kezelni a szivárogtatókat, aminek most egy újabb példáját láthatjuk: egy kínai úriembernek ugyanis hivatalos felszólítást küldtek levélben.

Képünk illusztráció az iPhone 5 évekkel ezelőtt kiszivárgott prototípusáról. Forrás: Ken Kocienda / Twitter

A Motherboard nevű lap oknyomozói feltárták, hogy az ilyen jellegű prototípusok egy titokzatos kör által kerülnek ki a helyi Foxconn-üzemből, ahol az Apple készülékeinek jelentős részét gyártják. Az egyelőre nem tiszta, hogy a szivárogtató(k) az Apple vagy a Foxconn alkalmazottai, de jellemzően a kicsempészett prototípusokat rendkívül drágán adják el olyan gyűjtőknek, akik hajlandóak ezért embertelen összegeket fizetni.

Ezek az eszközök azonban néha publikus piacterekre kerülnek ki, és az Apple most megkereste az eladót a helyi ügyvédi irodáján keresztül, és arra szólította fel, hogy adjon ki egy listát az emberekről, akiken keresztül hozzájutott a prototípushoz.

Az Apple ügyvédei a levélben felhívják a figyelmet, hogy az illető kereskedelmi titkokat sértett meg, és a vállalat tulajdonát képező bejelentetlen, vagy pletykált készülékekkel kapcsolatban osztott meg információkat.

Kérdéses persze, hogy az Apple mennyire járhat sikerrel, hiszen ahogy egy szivárogtatót sikerül levadászni, rögtön többen lépnek a helyébe. Ráadásul érdekes lesz követni, hogy jogi eszközökkel ki tudják-e erőszakolni, hogy a vélt vagy valós feldobja azt a láncot, akiken keresztül eljutott hozzá a prototípus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!