Csökkenhet a Facebook profitja a következő hónapokban

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
2010-ben készítettek egy filmet Mark Zuckerbergről, és a Facebook alapításáról. Zuckerberg gyűlöli a filmet, és hazugnak tartja.
Vágólapra másolva!
Most ugyan rekordot döntött a vállalat, de hamarosan érzékenyen érinti majd az Apple szigorítása.
Vágólapra másolva!

A Facebook összesen 29 milliárd dollárt bevételt lapátolt az elmúlt üzleti negyedévben, ami egészen döbbenetes emelkedés a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 18,69 milliárdhoz képest. Emellé a vállalat 10,4 milliárd dollár profitot realizált a havi aktív felhasználók száma pedig 2,9 milliárdra emelkedett.

Mark Zuckerberg vezérigazgató azonban arra figyelmeztette a részvényeseket, hogy bevétel és a profit növekedése fokozatosan lassulni fog a következő időszakban.

Zuckerberg elmondása szerint a hatalmas növekedést leginkább a koronavírus-járvány katalizálta, ugyanis rengeteg vállalat döntött úgy, hogy a Facebookon terjesztett online hirdetésekkel célozza meg a felhasználókat, és nyilván az emberek az elzárkózás időszakában is aktívabban használták a közösségi oldalt a kapcsolattartáshoz.

Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

A vezérigazgató ezen kívül figyelmeztetett, hogy a növekedés lassulása az Apple szigorító intézkedései miatt is várható. Az Apple ugyanis már áprilisban elkezdte elzárni a Facebookot attól, hogy a tudtuk nélkül követni lehessen a tevékenységüket, és erre építve hirdetésekkel lehessen megcélozni őket.

Ha az iPhone-ok vásárlói úgy döntenek, hogy nem támogatják azt a megkérdőjelezhető tevékenységet, hogy a Facebook nyomon kövesse őket akkor jóval nehezebbé válik a reklámok értékesítése nagyon sok felhasználó számára, és Zuckerberg szerint ez már a júliustól októberig tartó üzleti negyedévben fogja éreztetni a hatását.

A vállalat ezen kívül állandó vizsgálat alatt áll több országban is a felhasználói adatok kezelése miatt, így ez is érzékenyen érintheti a vállalat profitját a következő időszakban. Mindez azonban nem akadályozza meg a Facebookot abban, hogy méginkább megpróbáljon rátelepedni a világra, ugyanis a tervek szerint a jövőben egy közösségi oldalból egy igazi internetes univerzummá, úgynevezett "metaverzummá" tervezik kinőni magukat.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy olyan virtuális világot szeretnének létrehozni, többek között a virtuális valóság bevonásával, ahol az emberek számos módon összekapcsolódhatnak, legyen szó munkáról, kommunikációról, játékról vagy szórakozásról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!