Akár 20 napig is bírja egy töltéssel ez az okosóra

Huawei Watch 3 Pro, teszt
Az előd nyári kaucsuk szíjával már sokkal praktikusabb viselet a melegben.
Vágólapra másolva!
A kínai óriáscég az okosórapiac egyik megkerülhetetlen szereplője lett, köszönhetően az igényes, elegáns és rendkívül jó üzemidővel rendelkező óráinak.
Vágólapra másolva!

A Huawei mobilpiaci terjeszkedését megtörte ugyan az amerikai kereskedelmi embargó, de számos mobilkiegészítő tekintetében a fejlődés töretlen. Így van ez a Bluetooth headsetek esetében, és most már a cég okosórái is nagyon komolyan szorongatják a piac csúcsán elhelyezkedő gyártókat. Mi most a Huawei Watch 3 Pro nevű új csúcsmodellt próbáltuk ki, amin már a cég teljesen saját fejlesztésű rendszere, a Harmony OS fut.

Külső, anyaghasználat

Akiknek volt szerencséjük találkozni a Huawei előző generációs csúcs-okosórájával, a Watch GT 2 Próval, azok számára ismerős lesz az óra igényes külseje. Itt az órakeret titán, az előlap nagyon magas karcállóságú zafírüveg, míg a hátlap nagy kopásállóságú kerámia.

A bőrszíj nagyon elegáns, bár nyáron nem a legideálisabb viselet Forrás: Origo

Az óra bőr szíjjal érkezik, ami nyáron nem a legjobb ötlet, főleg, ha úszni is szeretnénk benne. A fémszíjas verzió itthon nem lesz kapható. A méretek tekintetében sem kicsinyeskedtek a gyártó mérnökei, ugyanis a 1.43 hüvelykes AMOLED panel nagyobb, mint a cég korábbi óráin, vastagsága 12,15 mm, szíj nélkül 56 g tömegű, de a felbontás közel ugyanaz, 466 x 466 pixel.

Erős csukló kell hozzá Forrás: Origo

Hatalmas mérete (46,2cm) miatt igazán tisztességesen egy komoly vastagságú csuklón mutat jól, amivel a nők nagy többségét eleve kizárták a megcélzott vásárlórétegből.

Kezdő lépések

Az órát a dobozból kivéve először is csatlakoztatni kell az okostelefonunkhoz. Itt jöhet az első probléma, ha nem Huawei telefonunk van (és most induljunk ki abból, hogy nem az van). Először is telepítenünk kell a „Huawei Egészség" appot, annak is a legfrissebb verzióját, ami viszont a Google rendszerében nem volt fent, így vagy letöltjük a telefonunkra a Huawei alkalmazásboltját, vagy app formájában keressük meg az Egészség legfrissebb verzióját.

Használat

Ha ezzel megvagyunk, akkor a dolgunk már pofonegyszerű. Az app pillanatok alatt felismeri az óránkat, csatlakozik hozzá, és könnyedén be is állíthatjuk a segítségével a rendszert. A már megszokott funkciók (pulzus, alvás, sport, véroxigén, stressz) mellett megjelent a bőrhőmérséklet mérésének lehetősége, ami sokkal jobban hangzik, mint amilyen hasznos. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a telefon applikációi (legalábbis egynéhány) értesítéseket küldjenek az órára, de itt például a csevegőappok használatát egyelőre teljesen el kell engednünk, mert ugyan néhány appba érkező üzenetet meg tud jeleníteni az óra, válaszolni viszont semmire sehogy nem tudunk.

Az előd nyári kaucsukszíjával már sokkal praktikusabb viselet a melegben Forrás: Origo

Ennél érdekesebb viszont a híváskezelés, ugyanis az óra képes kezelni az eSim szolgáltatást, így tehát abban az esetben, ha Telekom-előfizetők vagyunk (egyelőre az eSim/MultiSim csak ennél a szolgáltatónál elérhető Magyarországon), akkor beállíthatjuk az órát második számú telefonunknak. Ez azt jelenti, hogy ha a Huawei Watch 3 Pro a kezünkön van, és kikerülünk vele a telefonunk hatásköréből, akkor az óra automatikusan átvált az eSimre, és így

mobiltelefonként használva hívásokat tudunk vele fogadni és indítani (igen, pont, mint David Hasselhoff a Knight Riderben).

Az automatikus váltás azért van, mert ha a telefon mellett vagyunk, akkor ehhez elegendő a sima Bluetooth-kapcsolat is, ami ugye sokkal kevésbé energiaéhes dolog, mint a mobilszolgáltatás.

Harmony OS

A Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere mögött rengeteg munka van, ez látszik, és az is egyértelmű, hogy ennyi idő alatt a Huawei-nél kisebb, vagy kevéssé tőkeerős cég biztosan nem tudott volna erre a szintre eljutni egy teljesen új operációs rendszer kifejlesztésével. Ennek ellenére az is világosan látszik, hogy itt bizony még van hova fejlődni.

A kommunikáció még a legismertebb csevegőappokkal is nehézkes, így az üzenetváltásokat egyelőre el kell felejtenünk.

Csakúgy, mint a futás közbeni zenehallgatást (Spotify, Tidal, Deezer még a fasorban sincs), vagy a külső gyártó által készített pulzusmérő mellkasi pántok használatát (tehát mindegyiket).

Itthon a fémszíjas verzió nem kapható Forrás: Origo

Persze az eddigi tempót figyelembe véve nem kételkedünk abban, hogy ezek a hiányosságok a nem is olyan nagyon távoli jövőben kiküszöbölésre kerülnek, ettől függetlenül még azt kell mondjuk, hogy amennyiben teljes mértékben szeretnénk kihasználni egy okosóra által nyújtott lehetőségeket, akkor bizony a tavalyi Watch GT Pro egyelőre jobb választás, kiváltképp a tavalyi ára miatt.

Összegzés, ár

A Huawei Watch 3 164 000 forintos nyitóára ugyanis nem éppen pénztárcabarát. Persze, ha összehasonlítjuk a konkurencia (tehát a Samsung és az Apple) óráival, akkor igazából mégiscsak az, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a Huawei órája a konkurens órák üzemidejének többszörösét tudja. Egy töltéssel akár 20 napot is kibírhat szembeállítva, mondjuk, az Apple Watch 2 napos készenléti idejével. Így aztán az operációs rendszer gyermekbetegségeinek ellenére kijelenthetjük, hogy bizony a Huawei Watch 3 Pro még így is az egyik legjobb vétel lehet, ha prémium okosórát vásárolna valaki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!