Ilyen egy remek, gyermekbarát videójáték

Ratchet & Clank: Rift Apart, PlayStation 5, exkluzív, játék
A Ratchet & Clank: Rift Apart a PlayStation 5 egyik exkluzív játéka.
Vágólapra másolva!
Nincs könnyű dolga az embernek, ha olyan könnyed, de szórakoztató játékot keres, ami elé egy gyereket is oda lehet engedni jó szívvel. Aminél nem kell tartani attól, hogy éjszakai szörnyekkel álmodik, vagy rossz, erőszakos, agresszív példákkal találkozik. De azért szerencsére vannak ilyen darabok is, amelyek egyik tipikus képviselője a Ratchet & Clank sorozat, amelynek legfrissebb tagja PlayStation 5 gépre jelent meg, és amellyel nyilván az a cél, hogy e játékkonzol irányába tereljék a potenciális vásárlókat.
Vágólapra másolva!

A Rift Apart nevű epizódban a két főhős, a kicsit rókaszerű Ratchet és robot barátja, Clank új kalandjait követhetjük nyomon. A korábbi részekhez hasonlóan egy lineáris 3D platformjátékról van szó, amelyeknél a feladatokhoz viszonylag kötött úton jut el a játékos.

A Ratchet & Clank: Rift Apart a PlayStation 5 egyik exkluzív játéka Forrás: Origo

Ezek megoldásához pedig ügyességre, a józan észre, és persze különféle fegyverekre, eszközökre lesz szükség. Az irányításhoz természetesen a kontrollerre lesz szükség, a vezérlés hamar elsajátítható, egy olyan valaki is könnyen boldogulhat vele, aki egyébként korábban még nem nagyon játszott semmivel. Ráadásul a program magyar nyelven is kommunikál, azaz egész pontosan a feliratok megjeleníthetőek magyarul is, ami sokat segíthet. Tehát a Ratchet & Clank: Rift Apart egy tökéletes bevezető lehet a játékok fantasztikus univerzumába.

Dimenzionális kalandok

A program során folyamatosan tárulnak fel újabb és újabb lehetőségek, így az irányítás nem válik monotonná. Mindig lehet valami újat tanulni, ami már önmagában képes szórakoztatóvá tenni a programot.

A grafika lélegzetelállítóan jó Forrás: Origo

A történet szerint Ratchet és Clank egy dimenziós kalamajka közepébe kerül, aminek következtében végigjárnak számtalan világot és idősíkot. Ez pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy rengeteg különféle fajta környezetbe kerülnek a főhősök, amelyekben mások a fizikai szabályok, más a dolgok mechanikája. Mindez természetesen azt a célt szolgálja, hogy a játékos ne unja meg a játékot. Ez a módszer pedig fényesen beválik, hiszen pont olyan ütemben adagolja az újdonságokat, hogy a PlayStation előtt ülő ember mindig valami változatosságba csöppenjen. Maga a történet nem valami nagy szám.

Persze aranyosnak aranyos, sokszor talán túlságosan is kézenfekvő, de pont emiatt egy fiatalabb gyerek is kedvét lelheti benne, aki még nem igényeli a nagy mélységeket, az őrületes karakterfejlődést és a katartikus drámákat.

Ezek innen hiányoznak, de talán nem is baj. A szereplők meglehetősen egydimenziósak, tehát aki jó, az nagyon jó, aki pedig rossz, az nagyon rossz, de legalább könnyű azonosulni a megfelelő oldallal. Nagyon jól oldották meg, hogy az egyes szereplőket felváltva kell irányítani, ami szintén a változatosságot szolgálta, az pedig, mint tudjuk, gyönyörködtet.

A játékmenet nem túl bonyolult, alapvetően az ügyességre épít Forrás: Origo

Azt érdemes megemlíteni, hogy a játékban nagy szerep jut az ügyességi feladatok mellett az akciónak, tehát konkrétan a harcnak. Arra odafigyeltek szerencsére, hogy ez is inkább aranyos, mint brutális legyen, ráadásul leginkább robotokkal, gépekkel kell felvenni a harcot. A vért, sikoltásokat, ijesztő jeleneteket szerencsére hanyagolták, így e téren is egy gyerekbarát szoftverről beszélhetünk.

Grafika, hang, hangulat

A Ratchet & Clank: Rift Apart komolyan kihasználja a PlayStation 5-ben rejlő lehetőségeket, azaz konkrétan a hardveres teljesítményt, mert a grafika valami döbbenetesen jó. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sokszor olyan az élmény, mintha egy gigantikus költségvetésű hollywoodi rajzfilmet néznénk.

A játék hangulata remek! Forrás: Origo

Az animációk gyönyörűek, a figurák kifejezetten szépek, aranyosak. A képi világ a 4K felbontásnak és HDR támogatásnak köszönhetően pazar. A hangokra is értelemszerűen odafigyeltek, azok is tökéletesen passzolnak. Ezek után különösebb meglepetést talán nem okoz, hogy a hangulat is eszméletlen jó. Abszolút beszippantja az embert a környezet, a világ, megadja a lehetőséget, hogy beleéljük magunkat a kalandokba.

Bizonyítvány

A Ratchet & Clank: Rift Apart rengeteget csúszott, hiszen az eredeti terv az volt, hogy a PS5 megjelenésének pillanatában már elérhető lesz. De megérte várni, ugyanis a végeredmény igen jó lett.

A látvány, a hang, a kezelés, a játékmenet, mind-mind ütős.

Aki szereti az alapvetően ügyességi darabokat, biztosan nem fog csalódni benne. Az nagyon tetszett, hogy egy gyereknek is meg lehet mutatni, együtt lehet vele játszani, de akár egy felnőtt is élvezheti. A számos nehézségi fokozat miatt pedig mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló kihívást. Ez egy szuper darab, nagyon-nagyon tetszett!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről