A Facebook az oltásellenesség melegágya, de ezt a cég megpróbálta eltitkolni

Vágólapra másolva!
A Facebook eltitkolta, hogy néhány hónappal ezelőtt még egy oltásellenes cikk volt a legnépszerűbb a platformon az Egyesült Államokban, így a tervezett "átláthatósági" jelentését sem adta ki. Bezzeg most, amikor már az aranyos cicák uralják a toplistát!
Vágólapra másolva!

Érdekes történet bontakozott ki a napokban a Facebook körül, amikor a vállalat úgy döntött, hogy működése óta először oszt meg a nagyközönséggel adatokat azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt negyedévben milyen bejegyzések, témák voltak a legnépszerűbbek a közösségi oldalon.

Igaz, a lista egyelőre csak az Egyesült Államokban megosztott tartalmakat mutatja, azonban Guy Rosen, a vállalat alelnöke szerint már ez is egy hatalmas lépés azon az úton, melynek végén a Facebook "az internet legátláthatóbb platformjává" fog válni.

Forrás: Getty Images

Az egyedüli probléma, hogy valójában nem csak az elmúlt, de már az azt megelőző negyedévre is készített egy ilyen jelentést a Facebook, azonban ezt végül az utolsó pillanatban mégsem publikálták. A The New York Times azonban megszerezte a dokumentumot, amiből egyértelműen kiderül az is, hogy miért nem:

A Facebook az oltásellenesség melegágya.

2021 első negyedévében ugyanis messze a legnépszerűbb tartalom egy olyan oltásellenes cikk volt, mely szerint egy floridai orvos a vakcina következtében halt meg. A linket közel 54 millióan tekintették meg, és ugyan egy vizsgálat hamar kiderítette, hogy ez nem igaz, a korrekciót már ennél jóval kevesebben látták.

A lap által megszerzett belsős levelezésből kiderül, hogy a Facebook ugyan egy ideig tervezte a jelentés kiadását, azonban végül Alex Schultz, a marketingért felelős alelnök aggódni kezdett, hogy ez elég rossz fényt vethet a cégre, így inkább visszatartották azt. Ezek fényében különösen visszás "az internet legátláthatóbb" platformjáról beszélni.

Úgy tűnik, az április 1-től június 30-ig terjedő időszakban már nem fenyegette olyan veszély a Facebookot, hogy esetleg rossz fényt vetnek rá a megosztott tartalmak, így az új listát már publikálták, és rápillantva ez nem is csoda: olyan megosztott tartalmakat találunk, melyek ártatlan YouTube-videókra, az UNICEF weboldalára, vagy éppen helyi focicsapatok oldalaira vezetnek, és akad a top 10-ben egy cuki macskás GIF is.

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A Facebook egyébként is folyamatos támadás alatt áll, amiért a koronavírus-járvány alatt nem tudta megfékezni az álhírek terjedését, és a különböző tartalmakkal kapcsolatban még csak megfelelő tájékoztatást sem volt hajlandó adni az amerikai kormánynak.

A delta variáns amerikai terjedésével ezek a hangok újra felerősödtek, és a helyzet odáig fajult, hogy meglepő szócsata vette kezdetét a kormány és a cég között.

Joe Biden elnök egyenesen azt mondta, hogy a Facebook "embereket öl" azzal, hogy hagyja a hamis információkat terjedni, más kormányzati szervek azt kérték számon, hogy a Facebook kulcsfontosságú adatokat tart vissza tőlük, mire a Facebook azzal szúrt vissza, hogy a kormány nem érte el az oltási céljait, és megpróbálják a cégre kenni a felelősséget.

Hogy a Facebook a továbbiakban tényleg kiadja-e majd negyedévente a legnépszerűbb tartalmakról szóló jelentését, az majd kiderül, de Brian Boland, a vállalat egykori marketinges alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes szkeptikusnak lenni, hiszen a Facebook mindig is hírhedt volt arról, hogy leginkább a saját érdekeit nézi:

"Nem bízhatunk egy olyan jelentésben, amit egy cég gondos odafigyeléssel azért állít össze, hogy szembeszálljon a sajtó kritikájával ahelyett, hogy valóban átláthatóságot akarna megvalósítani"
- fogalmazott az egykori alelnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!