Kipróbáltuk a telefont, ami negyed óra alatt teljesen feltölthető

Xiaomi 11TPro, okostelefon, teszt
Xiaomi 11T Pro. Ilyen színváltós hátlappal is kapható.
Vágólapra másolva!
A Xiaomi jelenleg az okostelefonos szektor egyik leggyorsabban fejlődő márkája. A kínai cég az árnyékből előtörve, a Huawei gyengélkedését kihasználva óriásit lépett előre, 2021 közepére már globálisan megelőzte az Apple-t és ott lohol a Samsung nyomában. Nem is véletlenül, hiszen a konszern igen jó ár/érték arányú készülékekkel lépett színre a közelmúltban, amelyek megágyaztak a sikernek.
Vágólapra másolva!

A vállalat a nyár végén jelentette be, hogy a karácsonyi időszakra többek között egy nagyobb tudású termékkel készülnek. Ez a Xiaomi 11T Pro, amely lassan már a magyar vásárlók számára is elérhetővé válik, mi pedig megnéztük, hogy tartják-e vele a helyes irányt.

Átlagos megjelenés

Bár a Xiaomi már korábban bebizonyította, hogy tud figyelemfelkeltő, trendi dizájnnal bíró telefont készíteni, azonban az 11T Pro esetében maradtak a konzervatív vonalaknál. Totálisan átlagos megjelenéssel bír az eszköz, hiszen a vékony keret, a sík képernyő, a kijelzőbe vágott szenzorsziget sem számít már különlegesnek, e megoldásokkal már az olcsó kategóriában is találkozhatunk. Az összeszerelés minősége a várakozásoknak megfelelően pazar,a gombok jó helyen vannak, nem is lötyögnek.

Xiaomi 11T Pro. Ilyen színváltós hátlappal is kapható. Forrás: Origo

IP53 minősítést kapott, azaz attól nem lesz baja, ha megázik, de vízbe mártani már nem lehet, és a por sem árthat neki. 16,4 centi hosszú és 7,6 centi széles, tehát kifejezetten nagy készülékről van szó, amelynek súlya meghaladja a 20 dekagrammot (204 gramm egészen pontosan), és emiatt nem tartozik a legmobilisabb telefonok közé. Az alján USB-C típusú csatlakozó szolgál a töltésre, illetve egy adapter segítségével a fülhallgatót is ide kell dugni, mert a hagyományos audio kimenetet sajnos e modellről is lespórolták.

Teljesítmény

A modell teljesítménye viszont egyáltalán nem átlagos, hiszen a 8 magos Snapdragon 888 processzor az Adreno 660-as grafikus vezérlővel, illetve a 8 GB RAM-mal együtt igen komoly erő leadására képes. A tesztelés során arra jutottunk, hogy gyakorlatilag mindenre alkalmas, amire manapság ma mobilt használni szoktak. Az egy dolog, hogy a netezés, chatelés, levelezés villámgyors, hogy a videók sem döcögnek, mert ez alapelvárás az olcsóbb termékeknél is. De emellett nem izzasztják meg a nagy felbontású filmek, fotók és zenék, a 3D csúcsgrafikájú játékok sem, emellett a médiaállományok szerkesztését is lehetővé teszi. A szintetikus tesztprogramok szerint a teljesítmény terén jelenleg a világon az első húsz készülék közé tartozik, bár tény, hogy azért van néhány extrémen felturbózott rivális termék, amely 10-15 százalékkal még ennél is erősebb. Mindenesetre az biztos, hogy a Xiaomi 11T Pro még jó pár évig biztos megfelel majd a kihívásoknak és használható marad.

Az energiagazdálkodás remek. Forrás: Origo

256 GB tárolókapacitással látták el, ami nem kiemelkedően sok, de azért tapasztalataink szerint átlagos használat mellett ezzel is gond nélkül ki lehet húzni egy-két évig úgy, hogy ne kelljen a tárhely felszabadítással foglalkozni. Az akkumulátor, illetve a tágabb értelemben vett energiagazdálkodás nagy erőssége.

Az 5000 mAh-s grafén telep magában kiemelkedik a mezőnyből, ami az üzemidőn is meglátszik, hiszen ez elérheti akár a 12 órát is, használattól függően.

De az igazi nagy extra a 120 wattos gyorstöltés, ami durván negyedóra alatt maximumra tölti a teljesen lemerült akksit.

Ez már azért őrületes tempó, ami sok helyzetben igen jól jöhet, tehát gyakorlati haszna is van. Nem beszélve arról, hogy az ezt a szintet meglépő gyorstöltő az alapcsomag részeként ott lapul a dobozban, ami manapság lassan exra lesz. A beépített Harman Kardon-féle integrált audio rendszer az átlagnál egy fokkal hangosabb, de nem szól lényegesen jobban, mint amit a mobiloktól megszokhattunk.

Fotózás, videózás

A képalkotási fronton erős a termék, hiszen egy gigantikus felbontású, 108 megapixeles főkamrával látták el, amely az f/1.75-ös rekeszértékének köszönhetően sötétben is képes jó képek rögzítésére. A 8 megapixeles ultraszéles látószögű egységről, illetve az 5 MP-s telemakró (2x optikai zoommal) kameráról viszont mindez már nem mondható el. Ezek a kevés fényt ugyanis nem tolerálják túl jól, ami miatt zajos, elmosódott lehet a végeredmény. A hátteret elhomályosító portré mód nem hiányzik, és jól is működik ez a szolgáltatás.

Remek képek lőhetőek vele. Forrás: Origo

A modell lehetővé teszi a 8K felbontással történő videórögzítést, ami egy ilyen árú eszköztől azért óriási dolog. Még akkor is, ha be kell érni ilyenkor másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz picit kevés. De a 4K vagy a Full HD esetében már támogatott a 60 FPS (frame per sec) mód is. A nagyon látványos anyagok rögzítését biztosító lassítás opció sem hiányzik, és a stabilizációs technológiát sem spórolták ki, ami hatékonyan küszöböli ki a kézremegésből, mozgásból fakadó anomáliákat.

Képernyő

Több, mint egymilliárd szín megjelenítését biztosító, végtelen kontrasztot produkáló egyedi pixelvezérlésű AMOLED kijelzőt kapott, ami kiváló alapokat teremt a jó képminőség megteremtéséhez. A felbontása "csak" 1080 x 2400 képpont, amivel azért elmarad attól amit a legjobb modellek produkálnak. A részletességre azért így is bőven megfelelő, a képi világ kellően éles és pontos.

Nappal is jól látható a képe. Forrás: Origo

A készülék szavatolja a nagy dinamikatartományú anyagok visszaadását, és a fényereje (kb. 1000 nit) is megvan ahhoz, hogy a HDR hatás kellően látványos legyen. A maximális képfrissítési rátája 120 Hz, aminek hála a lapozás, tartalomgörgetés folyamatosabb, mint amit a hagyományos 60 Hz-es telefonoknál megszokhattunk. Emellett a magasabb képfrissítési rátát már támogatja néhány játék is, így például a népszerű Call of Duty is, így azok esetében ez előnyt jelenthet. A betekintési szög hibátlan, de ez a képalkotási technológia fényében nem lepett meg, mint ahogy az sem, hogy a színek ragyogóak, fátyolosságnak nyoma sincs.

Vélemény

A Xiaomi 11T Pro nem fogja megváltani a világot, nem egy ultra innovatív forradalmi modell, hanem "csak" egy tisztességesen összerakott, nagy teljesítményű, jó képminőséget produkáló kifejezetten felhasználóbarát telefon. Nagyjából negyedmillió forintot kóstál a nálunk járt változat, ami nyilván nem kevés pénzt, de a tudásához képest jó árnak minősül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről