Ez lenne az autós játékok új királya?

Forza, Horizon 5, játék, teszt, szimulátor
A világ legjobb autóival száguldozhatunk.
Vágólapra másolva!
Az autós videójátékok univerzumában már jó ideje megtalálhatóak a hagyományos, komoly pályaversenyek, rallyk és roncsderbik mellett azok a nyílt világú programok is, amelyekben a játékosnak elképesztő szabadság jut. Az ilyen típusú programok egyik megkerülhetetlen szériája a Forza Horizon, amely 2021 őszén egy újabb darabbal bővült.
Vágólapra másolva!

Ez a szimplán csak Forza Horizon 5 névre keresztelt rész már megérkezett a régebbi Xboxok és PC-k mellett a világ jelenlegi legerősebb konzoljának számító Xbox Series X-re is, és mi is ezen próbáltuk ki.

Szabad madár

A játékmenet maradt a régi, ezúttal is egy hatalmas, szabad nyílt téren száguldozhatunk a verdákkal. A játék keretét adó Horizon Fesztivál most Mexikóba látogatott el, így bejárhatjuk a sivatagot, dzsungelt, tengerpartot és az óriási havas hegyeket.

Eljuthatunk egy vulkánhoz, megnézhetjük egy hatalmas porvihar belsejét, döngethetünk autópályán, kis hegyi utakon, reptereken, földúton, szóval a változatosságra tényleg nem lehet panasz.

A szokásoknak megfelelően rengeteg feladattal találkozhatunk, hiszen a hagyományos versenyek mellett akadnak időfutamok, illetve előfordul, hogy trükköket kell végrehajtani. Tehát például karikákon kell átugrálni vagy megszállottként kell driftelgetni. De ha valaki ezzel nem akar foglalkozni, akkor csak bejárhatja szabadon az egész óriási területet. Ám természetesen nincs egymaga, hiszen az utakon mások is közlekednek, és nem pusztán a gép által irányított autók, hanem más, hús-vér emberek is. A Forza Horizon 5 ugyanis egyben egy nagy multiplayer játéktér, ahol akár a barátainkkal is együtt mehetünk egy konvojban, keresztül kasul az országban.

A világ legjobb autóival száguldozhatunk. Forrás: Origo

A szabadságfok tehát óriási, és többek között ez az, ami nagy szavatosságot biztosít, hiszen igazából nem is nagyon lehet megunni a programot akkor, ha az ember szeret vezetgetni. Természetesen a fejlődés faktort sem hagyták ki, tehát ha új területeket fedezünk fel, trükközgetünk, akkor pontokat kapunk, amivel fejleszthetjük az autókat. Mindez pedig szintén arra inspirál, hogy üljünk be a volán mögé és nyomjuk tövig a gázt.

Félezer verda

Mindössze négy autóval kezdünk, de összesen több, mint 500 járgányt gyűjthetünk, tehát ez is egy olyan faktor, ami arra inspirál, hogy próbáljunk minél jobban teljesíteni. Ezek között akadnak hagyományos, utcai járművek épp úgy, mint szupersport autók, buggyk, terepjárók, rally autók, együléses forma autók, és igazi ritkaságok is.

Több, mint 500 autó közül választhatunk. Forrás: Origo

Természetesen minden egyes jármű karakterisztikája más, pont mint a valóságban. A játékosnak pedig arra is van lehetősége, hogy saját ízléséhez szabja az autók megjelenését. Ha már a valóságban nem tehetjük meg, hogy Ferrarikkal, Lamborghinikkel csapassuk a barátainkkal a tengerparton, miközben megy le a nap, remek, hogy a játék ezt mégis lehetővé teszi egy virtuális univerzumban.

Irányítás

Rengeteg minden állítható, egy csomó segítség (pl ABS, helyes nyomvonal jelzés, automata váltó stb.) bekapcsolhatók, amire szükség is lehet, ha az ember nem kormánnyal és pedállal játszik.

Kontrollerrel is irányítható, de kormánnyal az igazi. Forrás: Origo

Nyilván úgy az igazi, de nekünk csupán a kontroller állt rendelkezésünkre, és úgy is teljesen élvezhető volt a dolog. A kamera nézet is változtatható, szóval az irányítás terén nem lehet belekötni semmibe. Itt kell kiemelni azt is, hogy a jelölések világosak, és a program magyar nyelven is kommunikál.

Grafika, hang, hangulat

A programozók kifacsartak mindent az Xbox Series X hardveréből, hiszen akár 4K felbontásban, HDR támogatással, 60 fps mellett is száguldozhatunk a képzeletbeli Mexikóban. A képi világ ennek megfelelően bődületesen jó, sokszor olyan érzésünk volt, mintha egy interaktív filmben lennénk. Vannak valódi videós bejátszások amelyek észrevétlenül csúsznak át a játékba, ami jól jelzi, hogy milyen elképesztően valósághű a grafika. Ráadásul számos effekt, tehát például lassítások, látványos kameraváltások bekerültek színesítésként, szóval a látvány tényleg kimagasló.

A látványvilág tényleg remek. Forrás: Origo

A hangok is rendben vannak, ami legfőképpen nyilván a motorok brummogásában, dörmögésében és sivításában, valamint a kerekek csikorgásában, és a különféle ütközési, földet érési zajokban nyilvánul meg. Emellett természetesen lehet menet közben zenét is hallgatni, és a más szereplőkkel történő rádiózgatás sem hiányzik. Mindent összevetve a hangulatra sem lehet panasz, az ember tényleg bele tudja élni magát könnyen, hogy egy bitang erejű sportautóval száguldozik Latin-Amerika végtelen tájain.

De akkor mi a baj?

Minden részlet stimmel, de az összhatással mégsem voltunk maximálisan elégedettek.

Ennek oka az, hogy egyszerűen túl könnyed, túl laza, és túl sokat ad a program már az elején.

Szerintünk van annak egy romantikája, ha egy autós játékban az utolsó cseregumiért is meg kell küzdeni, ha matekozni kell a sebváltó beállításával, de itt gyakorlatilag készen kapunk mindent. Rögtön négy olyan szuper autóval indulunk, amiért a hagyományos, szimulátoros Forza játékokban vért kell izzadni hónapokon át. A feeling nagyon jó, tényleg bele tud feledkezni órákon át az ember, ahogy autózgat a nyílt világban, de egyszerűen hiányzik az a szívszorító feszültség, amikor egy-egy gyors körön vagy akár csak egy hibátlanul bevett kanyaron múlhat rengeteg minden. Ha lezúzza a játékos a verdáját, akkor meg kell válnia egy másiktól, hogy ki tudja köhögni a javítási költségeket, vagy sakkoznia kell, hogy milyen alkatrészre költsön. Itt ez az érzés kicsit hiányzik.

A száguldáson van a hangsúly. Forrás: Origo

Ettől függetlenül a Forza Horizon 5 tényleg egy parádésan sikerült program, amivel nem nagyon lehet hibázni, ha valakinek megdobban a szíve, ha meghallja a motor dohogását. Elérhető gyengébb konzolokon, illetve futtatható kisebb teljesítményű PC-n is, de ilyenkor értelemszerűen a grafika nem lesz annyira parádés. Az is biztos, hogy egy kormány szettel lehet belőle kihozni a maximumot, ami szintén extra költségekkel jár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről