Felszólítást kapott a zenészektől a Spotify

spotify, zene, tini, tinédzser, okostelefon, streaming
Egy német felmérés szerint a kiskorúak negyede naponta több órát is okostelefonozik.
Vágólapra másolva!
Tom Morellónak sem tetszik egy napvilágra került szabadalma.
Vágólapra másolva!

A tavasz elején kisebb vihart kavart egy Spotify által megkapott egyesült államokbeli szoftveres szabadalom, a benne leírt rendszer a felhasználók hangja alapján képes megállapítani többek közt a nemüket, az életkorukat és az érzelmi állapotukat, hogy ezek alapján zeneszámokat ajánlgasson.

A kép csak illusztráció Forrás: Spotify

Az Access Now jogvédő szervezet április elején privát csatornán már panaszkodott emiatt az emberi jogok megsértésére hivatkozva a cégnél, most pedig megkérte a Spotifyt, hogy tegyen nyilvánosan ígéretet a technológia használatának mellőzésére, továbbá tagadja meg az esetleges licencelési igényeket. A szervezettel való privát kommunikáció során a zenestreamelő szolgáltatás illetékese azt állította, hogy a szabadalomban vázolt technológiát ténylegesen nem implementálta, továbbá jelenleg nincs tervbe véve a megvalósítása.

A szervezet szerint a szabadalomban leírt technológia alkalmas lehet az emberek profitért történő manipulációjára, továbbá megkülönböztetés különféle formái valósulhatnak meg vele. Az ötlet magára hagyásával kapcsolatos nyílt levelet 180-nál is több zenész és zenekar írta alá, köztük a Rage Against the Machine és az Audioslave zenekarokból ismert Tom Morello gitárlegenda.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről