Nagy botrány van a Windows 11 gépigénye körül

microsoft windows 11 laptop notebook
Windows 11
Vágólapra másolva!
A Windows 10-et nevetve futtató számítógépek százmillióira nem lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

Ha nem is feltétlenül eget rengető, de kellemes frissítésnek tűnik a múlt héten bejelentett Windows 11, az operációs rendszer elméletben ingyenes lesz a Windows 10-es számítógépeket használók számára. Sajnos a gyakorlattal akad egy apró probléma: a felhasználók óriási tábora pár rendszerkövetelmény miatt ténylegesen soha nem fogja megkapni az újdonságot.

Windows 11 Forrás: Microsoft

A processzor terén a Windows 11 követelményei elsőre visszafogottnak tűnnek: kötelező a 64 bitesség, a kettő mag, továbbá az 1 GHz-es órajel. Ezeket gond nélkül teljesíti az elmúlt bő tíz évben piacra dobott összes CPU, ám a hivatalosan támogatott modellek már megdöbbentést okoztak: az Intel esetében a nyolcadik generációs Core családtól van támogatás (2017), míg az AMD oldaláról második generációs Ryzen (2018) kell. A linkekre kattintva megtekinthető a támogatott egységek listája.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a követelmények ellenére a Windows 11 potenciálisan futtatható lehet korábbi processzorokon is, azonban ezek hivatalosan nem támogatottak, a Microsoft semmiféle garanciát sem vállal majd a működésükre.

A másik óriási vihart kavart gondot a TPM 2.0 biztonsági koprocesszor megkövetelése jelenti. A Microsoft szerint az elmúlt 5-7 évben piacra került számítógépek oroszlánrészében ez elérhető, a hivatalosan támogatott processzorok integráltan tartalmazzák is. Viszont elképzelhető, hogy a TPM le van tiltva a számítógép UEFI (BIOS) rendszerszoftverében, ebben az esetben manuálisan be kell kapcsolni, ami nem triviális feladat a nagyközönség számára. Az alaplap vagy a notebook kézikönyvéből kibogarászható, hogy hol és milyen néven található a lehetőség.

Az UEFI-ben való állítgatásánál tartva a Secure Boot is kötelezővé vált, így ha nincs aktiválva, akkor ezt is be kell kapcsolni.

A többi rendszerigény nem vészes: 4 GB memória, 64 GB háttértár, 9 hüvelykes és 1366×768 pixeles kijelző, továbbá DirectX 12-vel kompatibilis videovezérlő kell a Windows 11-nek.

Az operációs rendszer bejelentése után a Microsoft kiadott egy segédprogramot, amellyel elméletileg ellenőrizhető, hogy kompatibilis-e vele a használt számítógép. Sajnos a szoftver egy használhatatlan vacak, helyette a WhyNotWin11 appot érdemes futtatni, ez részletesen elárulja, hogy inkompatibilitás esetén mi a probléma. A vörössel jelzett hibák abszolút lehetetlenné teszik a Windows 11 használatát, a sárgák papíron mindenképp inkompatibilitásra utalnak, míg zöld jelzés esetén nincs gond.

Az UEFI-ben való állítgatást követően a tesztgépen vörösről zöldre váltott a Secure Boot és a TPM, de a hetedik generációs Intel Core termékcsaládba tartozó processzort akkor sem támogatja hivatalosan a Windows 11 Forrás: Origo

A Windows 11 váratlan igényei több százmillió a Windows 10-et vígan futtató PC-t akadályozhatnak meg a frissítésben, jelenleg olyan 1,3 milliárd aktívan használt eszközön fut rendszer. A Statistán elérhető számok szerint 2018 óta durván 800 millió számítógép talált gazdára, ám ebben benne vannak az Apple Mac gépek is, továbbá az értékesítésük dátuma ellenére a Windows 11-gyel inkompatibilis hardverrel szereltek is. Viszont nincsenek benne a házilagosan összeépített asztali PC-k, ezek esetében gyakori lehet, hogy csak UEFI-beállítások miatt nem kompatibilis velük az új Windows.

Természetesen a Windows 10 még jó ideig támogatott marad, a jelenlegi információk alapján 2025. október 14-ét követően nem készülnek majd hozzá többé biztonsági frissítések. Ennek köszönhetően a jelenleg jól működő, de a Windows 11-gyel valamiért nem kompatibilis laptopok és asztali gépek még hosszú ideig nyugodtan használhatóak lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről