Nem értik a mappákat a fiatal egyetemisták

gamer laptop notebook mobilozás iroda home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Helyette szöveges kereséssel próbálják megtalálni a számítógépeken az állományaikat.
Vágólapra másolva!

Egy köztudatba eddig nem beszivárgott jelenségre hívta fel a figyelmet a The Verge cikke, amerikai egyetemi oktatók körülbelül 2017 óta küzdenek a problémával, hogy az intézményekbe bekerülő hallgatók egyszerűen nem használnak mappákat a számítógépekre mentett állományaik rendezésére. Ehelyett mindent egy-két olvasztótégely jellegű mappába ömlesztenek bele, utána pedig szöveges kereséssel próbálják előbányászni belőlük az éppen keresett fájlt.

A kép csak illusztráció Forrás: Porapak Apichodilok / Pexels

A jelenség a műszaki szakok hallgatói körében is jelen van. Az oktatók tapasztalatai szerint főként az a magyarázata, hogy a felsőoktatásba kerülő fiatalok már olyan számítógépes és mobilos rendszereket használva nőttek fel, amelyek rendelkeztek fejlett keresési funkciókkal, így a hallgatók nem tartják fontosnak az állományaik tematikus mappákba való szortírozását.

Emellett gyakran a hallgatók számára fogalmi szinten sem világos, hogy mi a fájl és a mappa, állításuk szerint a tanárok nem magyarázták el nekik ezeket a koncepciókat az alapfokú és a középfokú oktatási intézményekben. Csak az emelt szintű számítástechnikai oktatásban részt vett diákok körében általános, hogy ismerik ezeket a fogalmakat.

Ennek megfelelően egyes oktatók külön időt fordítanak a mappák koncepciójának elmagyarázására, azonban a tapasztalatok alapján a diákok jókora része nem érti, hogy mi haszna van az adatok mappákba rendezésének, ha egyszer megtalálhatják azokat a keresővel is, így ritkán vagy soha nem hajlandóak bíbelődni ezzel.

A George Mason Egyetemen fizikát és csillagászatot oktató Peter Plavchan is évek óta óta küzd a problémával, azonban a kezdeti bosszankodás után mostanra belenyugodott, véleménye szerint egy generációk közti látásmódbeli különbségről van szó. „Ez nem fog eltűnni, nem térnek majd vissza a dolgok a régi kerékvágásba. Kénytelenek lesztek beletörődni. Minél előbb elfogadjátok a változást, annál jobb" – tanácsolta a kollégáinak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről