Megtaláltuk a tökéletes céges telefont

Nokia G21, nokia, okotelefon Android One
Nokia G21
Vágólapra másolva!
A Nokia G21 olcsó, de nagyon sokáig bírja, és az alkalmazott Android One miatt megoldás lehet ott, ahol tiltják az egyedi rendszereket.
Vágólapra másolva!

10 évvel ezelőtt egy új Nokia telefon megjelenése még esemény lett volna, de ma már az innovációra vágyó tömegek csak legyintenek a márka termékeire. Tény, hogy az azóta többször gazdát cserélt mobilos részleg már nem számít az iparág megkerülhetetlen szereplőjének, de az is igaz, hogy a Nokia továbbra is tartja magát.

Nokia G21 Forrás: Origo

Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a vállalat az Android One rendszer mellett tette le a voksát. Ez az úgynevezett "Tiszta Android", amelyen nincs semmilyen céges módosítás, saját program, gyárilag telepített applikáció. Ez egyrészt hátrány, egy csomó kényelmi szolgáltatást nem kap meg a felhasználó, másrészt viszont előny, mert számos munkahelyen pont az ilyen, mindenféle módosítástól mentes platformot részesítik előnyben biztonsági okokból. Ez egyébként nem túlzás: vannak gyártók, amelyek telepakolják különféle "láthatatlan" elemekkel a készülékeiket, amelyek így elméletileg fel vannak készítve arra, hogy a telefonokon található információkat az anyavállalatnak továbbítsák. Ennek köszönhetően az elmúlt években a Nokia ebben a "munkahelyi telefon" szegmensben komolyan meg tudta erősíteni a pozícióit, ami látszik is a javuló értékesítési adatokon.

Nokia G21

A vállalat 2022 februárjában mutatott be egy ilyen új készüléket, amely az előzetes információk alapján ismét egy olyan terméknek tűnt, amely ideális lehet ilyen "céges mobilnak". Ez a Nokia G21, amely a már említett Android One platformra épül, amelynek grafikus kezelőfelülete alapszintű, a menő gyártók menő termékeinél megszokott látványos tipográfiai elemeknek, ikonoknak itt nyoma sincs. Magyarul tud viszont, a stabilitása megfelelő, és sebessége is rendben van, köszönhetően annak, hogy nincsenek extrák, amelyek lassítanák a működést.

Általános hétköznapi munkára jó megoldás. Forrás: Origo

A készülékbe mai szinten már gyengének számító hardver került. A 12 nm-es Unisoc T606 chip a Mali-G57 MP1 grafikus vezérlővel, és a 4 GB RAM-mal netezgetésre, chatelésre, levelek betöltésére elég, de a jobb grafikájú játékokhoz, médiaállományok szerkesztéséhez vagy nagy felbontású videók futtatásához már kevés.

Az energiagazdálkodásra viszont nem lehet panasz, hiszen az 5050 mAh-s akku kifejezetten jónak számít, pláne ilyen alacsony teljesítmény mellett.

Ez pedig azt jelenti, hogy az üzemidő elérheti a 16 órát is átlagos használat mellett. A vezeték nélküli töltést nem támogatja, a 18 wattos, gyorsnak nevezett töltő pedig nagyjából egy 80 perc alatt pumpálja tele energiával a telepet. A beépített hangszórói elég szörnyű gyatra hangminőséget produkálnak, hiszen hamisítatlan dobozhangzást kapunk. A mélyek érzékelhetetlenek, dinamika nincs, a végeredmény művi, a hangerő pedig kevéske. Egy fejhallgatóval persze már lényegesen jobb lesz a végeredmény, és a mikrofon is megfelelően működik, hiszen a vonal túlsó végén nem hallani zajosodást, sistergést, torzulást.

Képernyő és kamera

A kijelző téren is nagyon messze van az első, sőt a másod és harmadvonaltól is. Egy ma már elavultnak számító, 6,5 inches IPS LED LCD panel került bele, amely miatt a színek fátyolosak, a betekintési szög közepes, és a kontraszt sokkal-sokkal rosszabb, mint amit a rivális OLED technológia produkál. Emiatt aztán filmezés, képnézegetés és játék során sem nyújt akkora élményt, mint az. A felbontás csak 720 x 1600 képpont, és emiatt a képi világ sem annyira borotvaéles, mint amit a magasabb kategóriás telefonoknál megszokhattunk.

A több kamera nem hiányzik, de a képalkotási tulajdonságai nem az igaziak. Forrás: Origo

A képfrissítési ráta 90 Hz, de azok a játékok úgysem futnak, amiknél ezt ki lehetne használni, úgyhogy ennek csak annyi értelme van, hogy kicsit finomabbnak tűnik a scrollozás, lapozás. A mozgásmegjelenítés során egyébként hibákat nem tapasztaltunk, de ez ma már az alapelvárás. A maximális fényereje nem túl nagy, a méréseink szerint 396 gramm, ami viszont elég kevés, és nappal kültéren nem is látszódik túl jól a kép. A szöveg ugyan olvasható marad, ám a tónusok már nagyon fakónak tűnnek.

A képalkotási képességei sem kiemelkedőek sajnos. Az 50 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű főkamera nem tűnik rossznak papíron, azonban a valóságban csak tökéletes fényviszonyok mellett használható.

Kevés fénynél vagy pláne sötétben zajos és elmosódott lesz a végeredmény. Ugyanezt mondhatjuk el az igen közeli témákhoz szánt makró kameráról, azzal a kiegészítéssel, hogy még világosban, napfénynél is sikerült vele rossz fotókat készíteni. Emellett kapott még egy 2 megapixeles mélységkamerát a portré hatású fotókhoz, és ennek köszönhetően ez a funkció jól is működik. Videózásra csak alapszinten alkalmas, hiszen be kell érni Full HD felbontással, és másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési móddal, ami a gyors mozgások megfelelő felvételéhez már egyszerűen kevés.

Külső és vélemény

Előfordul, hogy egy kedvezőbb árú telefon is kifejezetten modern, menő dizájnnal bír, azonban a Nokia G21 nem ebbe a vonalba tartozik. A megjelenése kifejezetten átlagos, a kávák ma már vastagnak számítanak, a készülékház és a hátlap is műanyagból készült. Sajnos a nedvességet és a port is rosszul tolerálja, szóval egy tokot muszáj mellé hamar beszerezni. Az viszont pozitívum, hogy a hagyományos fejhallgató csatlakozót nem spórolták le róla.

A notch sem hiányzik. Forrás: Origo

Nem ez a telefon lesz az, amivel lenyűgözhetjük környezetünket, ha kitesszük az asztalra, de hát alapvetően nem is arra szánták. Az integrált hardver nem erős, viszont a munkavégzéshez, céges feladatokhoz ennél többre nagyon nincs szükség. Ugyanezt mondhatjuk el a képernyőről, amely nem produkál kiemelkedő képminőséget, de ha nem játékra, multimédiás tartalmak fogyasztására keres egy terméket, hanem az a fontos, hogy a megszokottnál tovább használhassa, hosszabb időn át elérhető maradjon, videotelefonáljon és meg tudja nézni a leveleit, prezentációit, akkor ez nem akkora probléma. A Nokia G21 nem egy kiemelkedő, vagy különösebben jó telefon technikailag. Viszont már 60 000 forintért beszerezhető, és ezért csérébe egy biztonságos, nagy üzemidejű, stabil készüléket kapunk, ami így vállalati készüléknek ideális választás lehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről