Két Windows 10 is nyugdíjba vonul májusban

microsoft surface laptop,windows 10 s,notebook,
Microsoft Surface Laptop
Vágólapra másolva!
A modern Windowsokat futtató számítógépek olyan 12 százalékát hajtják.
Vágólapra másolva!

Újabb figyelmeztetést adott ki a Microsoft, a Windows 10 két főverziójához is a május 10-én esedékes hibajavító kedden érkeznek utoljára biztonsági frissítések, így az ezeket futtató számítógépeket minél előbb át kell állítani az operációs rendszer lehetőség szerint legújabb változatára, vagy kompatibilis hardver esetén akár Windows 11-re.

Microsoft Surface Laptop Forrás: Microsoft

A jövő hónapban búcsúzó duó közül a régebbi a Windows 10 November 2019 Update (1909), az otthoni és céges felhasználók ehhez már tavaly május óta nem kapnak frissítések, azonban most a hosszabb támogatást élvezett Education és Enterprise kiadásainak is megszűnik a támogatása. Az AdDuplex márciusi adatai szerint ez a főverzió az aktívan használt Windows 10 és Windows 11 rendszerű számítógépek 2,4%-án van használatban.

Ezzel szemben a Windows 10 October 2020 Update (20H2) támogatásának megszűnése az otthoni és céges felhasználókat érinti, az AdDuplex szerint a rendszer piaci részesedése 10,8%. Ez kellemetlenül magas arány, minden tizedik modern Windowst futtató számítógép érintett, ráadásul a támogatásból tavaly decemberben kifutott elődjének 8,1% részesedése alapján gyanús, hogy amelyik PC-t valamiféle kompatibilitási okból eddig nem tudta automatikusan újabb főverzióra frissíteni a Microsoft, azt már nem is lesz képes.

A blokkolás okát gyakran elavult illesztőprogramok jelentik, így akinek a számítógépe megrekedt a Windows 10 valamelyik régebbi változatán, az a driverek frissítésével talán képes lehet megoldani a problémát. A feladat automatizált kivitelezésére például a Driver Booster segédprogram ingyenes verziója is használható, persze kizárólag saját felelősségre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről