Drágállja a kínai mobilgyártást a Xiaomi

Xiaomi 12
Vágólapra másolva!
Átvitte az összeszerelésének egy részét a szomszédos Vietnámba.
Vágólapra másolva!

Az évtizedeken keresztül az olcsó elektronikai eszközgyártás fellegváraként számon tartott Kína az elmúlt években sokat veszített a vonzerejéből, így a nagy gyártócégek jelentős befektetésekkel új üzemek felhúzásába kezdtek az olcsóbb munkaerőt kínáló piacokon. Az elmúlt években elsősorban Vietnám és India profitáltak a gyártócégek óvatos vándorlásából, többek közt a Samsung és az Apple is folyamatosan fokozni próbálják a Kínán kívüli termelésüket.

Költséghatékonyságra hivatkozva már kínai márkák is gyártatnak Kínán kívül Forrás: Xiaomi

Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy a kínai gyártók is megkezdték a külföldi gyártással való kacérkodást, a Xiaomi elindíttatta egy vadiúj észak-vietnámi üzemben a mobiljainak összeszerelését. A 80 millió dollárból (nagyjából 32 milliárd forintból) felhúzott, 200 ezer négyzetméteres létesítmény a hongkongi DBG Technology tulajdonában van.

A Xiaomi szerint a vietnámi gyárban készülő készülékek elsősorban a délkelet-ázsiai piacokra lesznek exportálva, többek közt Malajziában és Thaiföldön kívánja értékesíteni azokat. A cég esetében nem újdonság a Kínán kívüli gyártás, költséghatékonysági okból már Indiában is van termelése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!