Sárba tiporták a tesztelők a Radeon RX 6500 XT-t

ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT
Az extrásabb TUF Gaming Radeon RX 6500 XT modellért már 334 eurót fog kérni az Asus
Vágólapra másolva!
Alapvetően sem acélos, régebbi alaplapban pedig katasztrofális a teljesítményveszteség.
Vágólapra másolva!

A tegnapi piacra dobását követően megjelentek az első független tesztek a gamerek által messiásként várt Radeon RX 6500 XT-ről. Ugyan a specifikációk, továbbá a bejelentése után kiderült további információk fényében nyilvánvaló volt, hogy még a 199 dolláros ajánlott fogyasztói árán sem lenne jó vétel, ám még ehhez képest is sikerült jelentős csalódást okoznia, a tesztelők univerzálisan lesújtó véleménnyel vannak a grafikus vezérlőről.

A nagy képet nézve PCI Express 4.0 csatolófelületet támogató alaplappal és processzorral párosítva a termék arra elég, hogy Full HD felbontásban, játéktól függően közepes vagy magas beállításokkal elérhető vele az átlag 45-60 FPS a legújabb címekben. Ez nagyjából az a szint, amire számítani lehetett.

Viszont gigantikus feketeleves, hogy a Radeon RX 6500 XT csak négy darab PCI Express adatsínt használ, így a kevésbé tehetős gamerek körében széles körben elterjedt PCI Express 3.0 szabványú alaplapokba helyezve még ennek a kártyának is nagyon kevéssé válik a sávszélesség.

A mai címekben nagy átlagban 22% körüli teljesítményveszteségről beszélünk PCIE 3.0 használata esetén.

Hozzátartozik a történethez, hogy a játékok grafikai beállításainak mérséklése esetén általában jelentősen csökken a különbség, azaz mondjuk közepes beállítások esetén kisebb lesz az FPS-veszteség, mint magas beállítások mellett.

Az AMD Radeon RX 6500 XT teljesítménye PCI Express 4.0 és PCI Express 3.0 felületekkel Forrás: Hardware Unboxed / YouTube

A termék további problémái közül kiemelhető, hogy nem támogatja a hardveresen gyorsított videókódolást, így a Radeon ReLive sem használható vele a játékmenet rögzítésére, továbbá csak kettő videókimenettel rendelkezik, egy-egy HDMI és DisplayPort a teljes kínálata.

A Radeon RX 6500 XT leszereplésének fundamentális oka, hogy a rajta lévő Navi 24 grafikus processzort a tervezésekor laptopokba szánták, a dedikált videokártyára való ráhackelése csak egy utólagos ötlet volt, ennek köszönhető a nagyon kevés PCI Express sáv támogatása is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!