Kipróbáltuk a legjobb focis játékot - FIFA 2023 teszt

FIFA 23, foci, futball, játék, szimulátor
A programból az igazi játékosok és csapatok sem hiányoznak.
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnépszerűbb videójátékának számít minden évben a FIFA sorozat aktuális tagja, teljesen érthető okokból. A széria legfrissebb epizódja, a FIFA 23 a hagyományoknak megfelelően ősz közepén jelent meg, mi pedig azonnal lecsaptunk rá, amit erre mód nyílt.
Vágólapra másolva!

Nagy rajongói vagyunk az igazi és a virtuális futballnak egyaránt, és a korábban napvilágot látott információk ismeretében nagyon komoly elvárásaink voltak a program irányába. A fejlesztő, Electronic Arts stúdió ugyanis ígért mindent, csodálatos látványvilágot, fantasztikus hangulatot, és izgalmas játékmenetet ígért remek irányítás mellett. Kipróbáltuk, és elmondjuk, hogy mindebből mi jött össze.

Mint a valóság

A futballjátékok megítélése során mindig is kiemelt fontossággal bírt a grafika, és nem csoda, hogy az Electronic Arts munkatársai erre óriási hangsúlyt fektettek. Ez pedig nem volt hiábavaló, hiszen a végeredmény szédületesen jó lett. A 4K felbontású HDR támogatású program látványvilága lenyűgöző, ugyanis az animációk nagyon szépek, szinte tökéletes hitelességgel sikerült visszaadni az emberi mozgást.

A programból az igazi játékosok és csapatok sem hiányoznak. Forrás: Origo

Az arcok is realisztikusak, a körítésre, tehát a lelátóra, lengedező zászlókra, az életképekre és a visszajátszásokra is nagyon odafigyeltek. Mindennek következtében egészen olyan érzése van az embernek a televízió vagy a monitor képernyője előtt, mintha egy igazi, valódi televíziós közvetítést látna, ami hatalmas érdem. A hangeffekteket is nagyon jól eltalálták, amelyek így szintén erősítik ezt az illúziót.

Mint a gyepen

A FIFA 23 játékmenete is meglehetősen valósághűnek tűnik. A játékosokkal mindent meg lehet csinálni, mint a való életben, tehát az alap passzolás, ívelés és lövés mellett lehet szöktetni, kényszerítőzni, nem hiányoznak cselek, a sprintek, szerelések és becsúszások sem. Az irányítás elsajátításához szükség van egy kis időre, de azért a tapasztalataink szerint viszonylag hamar bele lehet jönni abba, hogy mikor mit kell megnyomni, és az is tény, hogy a játék sokat segít ebben a különféle súgókkal, és tréning lehetőségekkel.

Természetesen minden egyes játékosnak vannak saját statisztikái, amelyek meghatározzák a fizikai felépítését és a képességeit is.

Tehát, hogy például milyen gyors, mennyire reagál sebesen a parancsokra, milyen erősen és pontosan lő, illetve passzol, és még sorolhatnánk. Ezek a különbségek pedig érződnek is játék közben, tehát a papíron "jó" játékosok tényleg jobbak, és a csapataiknak így értelemszerűen nagyobb esélyük van a sikerre a gyengék ellen.

A játékosok felismerhetőek. Forrás: Origo

Ám azt azért érdemes megemlíteni, hogy a taktika és az ügyesség is sokat számít, és emiatt nincsenek előre lefutott mérkőzések. De hát ez a valóságban is pontosan így van, sok példát láttunk már arra, mikor a nagy arc és a lenézés megbosszulta magát. Természetesen a szabályok is követik a valóságot, tehát van les, szabálytalanságok, a program ismeri a közvetett szabadrúgást, és a kapus nem foghatja meg a hazaadást, hogy csak néhány példát említsünk. Az időjárás is bekerült a programba, azaz vannak esős, viharos meccsek, amelyeknél arra is kell figyelni, hogy a labda máshogy viselkedik a vizes gyepen.

A FIFA egyik nagy előnye a legtöbb riválisához képest, hogy valódi csapatokat és játékosokat tartalmaz.

Tehát élő személyek bőrébe bújhatunk, akik az igazi életben is létező klubokért küzdenek. Természetesen nem hiányoznak a bajnokságok, kupasorozatok sem, és aki akar, az a nulláról is felépíthet egy csapatot, ahol megcsillogtathatja menedzser képességeit is.

Az apróságokra is nagyon odafigyeltek. Forrás: Origo

Tehát ilyenkor nekünk kell intézni az igazolásokat, létrehozni az edzéstervet, és kitalálni a taktikát is. Az nagyon tetszett, hogy egyszerre akár négyen is játszhatnak vele, és az is remek, hogy akár online bajnokságokban is részt vehetünk.

Megéri?

A FIFA 23 egy csodálatos sportjáték, megkockáztatjuk, hogy jelenleg a világ legjobb focis tématikájú programja. Egyszerűen nincs gyenge pontja, hiszen a vezérlés, a grafika és a hangulat is remek és nagyon sokoldalú szórakozást nyújt, sőt, akár az interenten keresztül is megküzdhetünk másokkal. Olcsónak nem mondanánk, ugyanis 25 000 forintot kell érte kifizetni, de ahhoz mérve, hogy rengeteg időt el lehet vele tölteni, szerintünk abszolút megéri az árát. Már csak azért is, mert ez az utolsó játék ezen a néven.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről