A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mégsem fog pedofília után kutatni az Apple

laptop notebook macbook internetezés
Vágólapra másolva!
Egy évnyi huzavonát követően letett a felhasználók feltöltött képeinek elemzéséről.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel az Apple jelentős vitákat kiváltott elképzeléssel rukkolt elő, az amerikai National Center for Missing & Exploited Children (Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja) szervezettel együttműködve meg kívánta kezdeni a pedofil fotók utáni kutatást a felhasználók eszközein.

A szándék jó volt, de akár ártatlanok életét is veszélybe sodorhatta volna a rendszer Forrás: Freestocks.org / Pexels

A rendszer úgy működött volna, hogy az iCloud Photos felhőtárhelyre menteni kívánt képekről a feltöltésük előtt digitális ujjlenyomatot készítettek volna az iPhone, iPad és Mac eszközök, majd az ujjlenyomatot összevetették volna a szervezet adatbázisában lévő, megerősítetten pedofil képek ujjlenyomataival. Ezzel az Apple meg tudta volna akadályozni azt, hogy a képek felkerüljenek a szervereire, de mégis lehetőség nyílt volna a tetten ért felhasználók rendőrségnek való jelentésére.

Az ötlet óriási vitákat generált, hiszen egyrészt a gépi rendszer tökéletlenségéből fakadó téves riasztások miatt ártatlan embereket hurcolhattak volna meg, másrészt pedig egyes kormányok visszaélhettek volna a műszaki lehetőséggel, például törvényen át kötelezhették volna az Apple-t az általuk biztosított ujjlenyomatos adatbázis használatára, hogy leleplezzék a politikai ellenfeleiket.

Az ujjlenyomatos rendszer miatt az Apple képtelen lett volna megállapítani, hogy a riasztást generált képen pedofília, vagy mondjuk egy üldözött mozgalom szimbóluma látható-e.

A Wall Street Jorunalnek adott interjújában az Apple szoftveres részlegének vezetője megerősítette, hogy a vállalat a felhasználói adatok végponttól végpontig történő titkosítására fókuszál, mindeközben pedig teljesen lekerült a terítékről a gyermekbántalmazásos képek utáni kutatás az eszközein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!