Spórolható némi memória a Windows 11-ben

windows 11 gépház
A nagyon kevés memóriával szerelt számítógépek tulajdonosai spórolhatnak egy kis RAM-ot a Vezérlők és Csevegés gombok kikapcsolásával
Vágólapra másolva!
Csak ki kell kapcsolni a jó eséllyel amúgy sem használt újításait.
Vágólapra másolva!

Elődjéhez képest alapvetően nem emelkedett érdemben a Windows 11 rendszerigénye, a néhány évnél régebbi számítógépekkel való hivatalos inkompatibilitása arra vezethető vissza, hogy több eddig opcionális biztonsági funkciót is elkezdett megkövetelni. Ettől függetlenül a memória tekintetében nem szálltak el a Microsoft illetékesei, 4 GB papíron már elégséges a működéséhez.

A nagyon kevés memóriával szerelt számítógépek tulajdonosai spórolhatnak egy kis RAM-ot a Vezérlők és Csevegés gombok kikapcsolásával Forrás: Origo

A gyakorlatban persze ez meglehetősen kevés memória, már néhány böngészőfül megnyitása esetén is ki lehet belőle futni, ami lassuláshoz vezethet. A Microsoft egyik volt fejlesztője a napokban adott egy tippet a helyzet javítására, megfigyelései szerint a Tálcán alapértelmezetten jelenlévő Vezérlők és Csevegés gombok kikapcsolásával több száz megabájt rendszermemória spórolható meg.

Michael Niehaus szerint a Vezérlők gomb kikapcsolása önmagában nem feltétlenül hoz érdemi megtakarítást, ugyanis a widgetek megjelenítését végző WebView2 böngészőfolyamatok csak a gombra kattintást követően indulnak el, így addig memóriát sem élnek fel. Viszont a Csevegés gomb eltüntetésével általánosságban véve megspórolható lehet ~200 MB RAM, mivel az ehhez tartozó folyamatok automatikusan elindulnak a számítógép bekapcsolásakor.

A gombok kikapcsolásához jobb egérgombbal rá kell kattintani a Tálca egy üres részére, ott a Tálcabeállításokat kell választani, majd a bepattant ablak tetején lévő Tálcaelemek részben könnyedén letilthatóak az ikonok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről