Miért kell időnként cserélni az operációs rendszert?

Vágólapra másolva!
Rossznyelvek szerint a válasz elsősorban a szoftverfejlesztők profitelvárásában rejlik, na meg persze a szoftverek természetes életciklusában. Az hogy a gyártók csak azért adnának ki folyton új szoftvereket, hogy bevételre tegyenek szert, erős ferdítése a valóságnak.
Vágólapra másolva!
Forrás: twenty20.com

Mégis miért kell akkor folyton frissíteni?

Ahogy más használati tárgyaink, így természetesen számítástechnikai eszközeink és a rajtuk futó szoftverek is elhasználódnak, elavulnak idővel. Ez például a sokak által használt Windows operációs rendszerek esetében olyan dolgokból érhető tetten, mint a biztonsági frissítések megszűnése, az újonnan vásárolt hardver eszközök driver támogatásának elolvadása, illetve egy idő után már a gépedre telepített programok új verziót és frissítéseit sem fogod tudni használni.

Ez utóbbi jelenség pedig rövid úton oda vezet, hogy már alapvető szolgáltatásokat sem fogsz tudni használni a neten, mert azok pl. olyan frissebb verziójú böngészőt igényelnének, amit már nem támogat az oprendszered.

Vagy másik tipikus jelenségként az online értekezletekbe való becsatlakozáshoz szükséges Skype vagy Teams sem fog már települni PC-dre a régi Windows miatt, így kénytelen leszel lecserélni az elavult operációs rendszert.

Mit tehetsz, hogy ne váratlanul szembesülj a bajjal?

Az előrelátó felhasználó nem várja meg, hogy idáig fajuljanak a dolgok, hanem időben gondoskodik a továbblépésről! Ha röviden megnézzük a jelenlegi helyzetet, akkor látható, hogy az egyik következő áldozat a 8 éve megjelent Windows 8.1 lesz, hiszen az általános frissítési lehetőség 2018 januári megszűnése után 2023 januárjától már a biztonsági frissítéseket sem fogja megkapni a rendszer. Mindez azt jelenti, hogy napjaink kártevőktől és támadásoktól hemzsegő világában erősen ellenjavallt a további használata.

Ha esetleg még a Windows 8.1-nél is régebbi rendszert használsz, akkor azonnal nézz utána a lehetőségeknek és csekkold a jelenleg elérhető Windows verziókat! Amire érdemes figyelned az a gépeddel való kompatibilitás és persze az adott kiadás vételára.

Valószínűleg a 2015-ben megjelent Windows 10 is túl van már az életciklusa felén, így nem véletlen, hogy tavaly ősszel a Microsoft kiadta a Windows 11-et. Aki kicsit is előrelátó, a most vásárolandó gépét már mindenképpen ezzel az új rendszerrel kéri, de az előrelátóbbak már a meglévő Windows 10-eket is elkezdték frissíteni az új oprendszerre.

Mi a teendő, ha Windows 11-re frissítenél?

Szerencsére manapság már egyáltalán nem bonyolult új Windowsra frissíteni: ha elszántad magad a váltásra, akkor igazából csak a Windows 11 használatára feljogosító szoftver licenszet kell megvásárolnod valamelyik hivatalos viszonteladótól.

Ha ez megtörtént, magát a telepítő fájlt már közvetlenül a Microsoft szerveréről tudod majd letölteni. Az eredeti Windows 11 licensz már egészen kedvező áron beszerezhető, így biztosan nem a szoftver ára fog visszatartani a frissítéstől. Légy előrelátó és gondos gazdája számítógépednek és válts most a legfrissebb operációs rendszerre!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!