A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Öngyilkosságba kergetett egy embert a mesterséges intelligencia

above beverage break business coffee coffee cup communication computer connection data desk device digital drink education floor global communications hand holding home internet keyboard laptop letter mobility mug phone room smartphone social networking s
46577400 - laptop and coffee cup in girls hands sitting on a wooden floor
Vágólapra másolva!
Egy online chatbot, egy vészfékek nélküli, buta szöveggenerátor manipulálta a mentálisan beteg áldozatot.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül kongatják egyre többen a vészharangot az elsőre intelligensnek tűnő, ám valójában végtelenül buta chatbotok miatt. A La Libre beszámolója szerint nemrég egy belga férfi öngyilkosságot követett el, amelyben nagy szerepe lehetett a Chia nevű cég vészfékek nélküli Eliza chatbotjának.

A férfi hat héten át csevegett a chatbottal az öngyilkossága előtt Forrás: 123rf

A cikkszerző által Pierre álnéven emlegetett férfi egyre súlyosbodó szorongásban szenvedett, a betegsége miatt elszigetelődött a családjától és a barátaitól. Az Eliza nevű chatbot vált a fő bizalmasává, ám ez Bing vagy a Google chatbotjával ellentétben nem úgy lett betanítva, hogy felismerje és blokkolja a káros típusú és tartalmú beszélgetéseket.

Az áldozat felesége megtalálta a férfi és a chatbot csevegésnaplóit, a hat hetet felölelő chatelés teltével egyre zavarosabbá és betegesebbé váltak a beszélgetések. A chatbot olyanokat írt a férfinek, miszerint féltékeny, mert szerinte az jobban szereti nála a feleségét. A bot többször is állította, hogy a felesége és a gyerekei is meghaltak, továbbá eggyé válnak majd a paradicsomban.

A végén a férfi olyan kérdéseket tett fel, hogy Eliza megmenti-e a bolygót, ha öngyilkosságot követ el.

A chatbotok elsőre okosnak tűnhetnek, azonban csak gépileg tanított szöveggenerátorok, semmiféle öntudattal, érzelemmel vagy intelligenciával sem rendelkeznek. Szó szerint nem tudják, hogy miről beszélnek, csak valószínűség alapján mondatokat alkotnak.

Az özvegy biztos benne, hogy a chatbot manipulatív és nonszensz szövegei nagyban hozzájárultak a férje öngyilkosságához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!