Megint sunyiskodáson kapták a Facebookot

facebook meta közösségi média illegális
A Facebook és az Instagram fizezős modellje is illegális lehet Európában.
Fotó: Brett Jordan / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az ír adatvédelmi hatóság érdeklődésére azonban egyelőre visszavonulót fújt. Egyelőre mégsem fogja az európai emberek adatain tanítani az MI-jét.
Vágólapra másolva!

Az üzleti érdekeik védelme érdekében rendszeresen próbálnak úgy tenni az amerikai techcégek, mintha az Európai Unió tagországaiban élőknek legfeljebb elvárásaik lehetnének a magánszférájuk védelmével kapcsolatban, de törvényadta és számonkérhető jogaik már nem.

A legutóbbi bicskanyitogató esettel esettel az elmúlt hetekben a magyarok zöme is találkozhatott, egy értesítésben a Facebook és az Instagram tudatta a felhasználóival, hogy fel kívánja használni a szolgáltatásokban elérhető nyilvános tartalmaikat az anyacégükként működő Meta mesterséges intelligenciás rendszereinek tanítására. 

Akinek ez nem tetszett, az kitölthetett egy űrlapot a linkelt támogatási oldalon, hogy ehhez nem járul hozzá, ám ez bevallottan nem garantálta volna a döntésének tiszteletben tartását.

A helyzet nem kerülte el az ír adatvédelmi hatóság figyelmét, a Meta és a leánycégei esetében ez kormányügynökség jár el az uniós szintű adatvédelmi ügyekben. A hatóság formális megkeresésben érdeklődött a Metánál, hogy egész pontosan mit és hogyan kíván tenni a szóban forgó adatokkal, továbbá milyen törvények alapján gondolja jogszerűnek az adatkezelést.

A Meta erre most közölte, hogy a hatóság adatvédelmi aggodalmainak tisztázásáig felfüggeszti a legújabb adatszipkázási tervét, mégsem fogja az EU tagállamaiban és az Egyesült Királyságban élők adataival tanítani az MI-rendszereit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről