Kék fény nélküli mobilok és tabletek érkeznek, amelyek nem zavarják a szemet

kék fény nélküli tablet
A kijelzők kék fénye rossz hatással van a pihenésre.
Vágólapra másolva!
Speciális képernyőt fejlesztettek ki, amely nem fárasztja az agyat. A mobilok és tabletek által használt kijelző kék fény nélkül világít.
Vágólapra másolva!

Már régóta közismert tény, hogy az elektronikai eszközök képernyői rossz hatással vannak a szemünkre és az agyunkra. A jelenlegi eszközök három alapszínből, a kékből, a vörösből és a zöldből keverik ki az összes árnyalatot. És tudományos kutatások kék fény hatásairól bebizonyították, hogy ez a komponens olyan hullámhosszú, amely csökkenti az alvást elősegítő melatonin hormon termelését. 
 

kék fény nélküli tablet
A Daylight DC1 tablet megkapta az új, kék fény nélküli LivePaper kijelzőt.

Ebből fakadóan a pihenés nem lesz annyira hatékony, és még az is előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem tud elaludni a készülékek kikapcsolását követő néhány órán át. Mindez pedig értelemszerűen rontja a fizikai és mentális egészséget és negatív hatást gyakorol az életminőségre. 

Ezzel tisztában vannak monitorok, laptopok, telefonok és tabletek gyártói is, és régóta kísérleteznek különféle megoldásokkal. Mára megoldották, hogy a kék fény mértékét egyetlen kattintással le lehessen csökkenteni. Ez jó hatással van az agyra, viszont értelemszerűen a kép minősége sokkal rosszabb, természetellenesebb lesz az összetevő hiánya miatt. 

Lehet más megoldás

Ám vannak olyan cégek, amelyek más úton indultak el. A Daylight Computer névre hallgató amerikai vállalat pedig bejelentette, hogy igen jó eredményeket ért el e téren, amely akár a mobilos iparágat is megváltoztathatja. A cég ugyanis kifejlesztette a LivePaper névre hallgató kijelzőtechnológiát, amelynél ettől a káros jelenségtől nem kell tartani. Ennek oka, hogy az egyszerűen nem tartalmaz kék komponenst, hiszen ezt az alapszínt a borostyánsárgával váltották ki. 
Ezt a megoldást már be is építették egy tabletbe, így működés közben is tudták demonstrálni az előnyeit. Ez az említett kék fény nélküli táblagép a DC1 névre hallgat, és 10,5 hüvelykes LivePaper képernyővel rendelkezik. Természetesen ez egy érintésérzékeny panel, és úgy működik, ahogy azt a hagyományos eszközöknél megszokhattuk.

kék fény nélküli tablet
A különlegessége, hogy a kék komponenst sárgával helyettesítették, ám ennek ellenére a kék színről nem kell lemondani. 

A felbontása, azaz a részletessége figyelemre méltóan jó. Emellett a maximális képfrissítési frekvenciája 120 Hz, és e téren így hozza a jelenlegi csúcs kijelzők szintjét, ami nem elhanyagolható szempont. A Daylight DC1 táblagépben alkalmazott E-ink-re hasonlító LivePaper kijelző technológia tehát abszolút életképesnek tűnik. 

Mint ahogy maga a mobil eszköz is rendben van. Egészen korrekt, MediaTek Helio G99 rendszerchipet kapott, 8 GB RAM-mal megtámogatva. A tárhely mértéke pedig 128 GB, ami az átlagos felhasználóknak bőven elég lehet. Android alapú SolOS rendszer fut rajta, amely lehetővé teszi az összes androidos applikáció telepítését, valamint futtatását. Így lehet rajta értelemszerűen internetezni, Facebookot, Instagramot, Messengert használni. A súlya 60 dekagramm, és bónuszként csomagolnak mellé egy olyan speciális ceruzát, amelynek segítségével a képernyőre lehet írni. 

Forradalmat hozhat a kék fény nélküli képernyő

Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron kezdik el árulni a Daylight DC1 tabletet. Az viszont biztosnak látszik, hogy ha a vásárlói visszajelzések is jók, akkor ez a technológia a jövőben jó eséllyel elterjedhet, ami átalakíthatja a mobil eszközök piacát is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről