Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Nagyon durva kibertámadás történt, de egyelőre nem tudni, miért

csaló, csalás, internetes csalás, hacker kibertámadás
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson
Vágólapra másolva!
Legalább hatszázezer internetező routerét tették teljesen tönkre. A kibertámadás oka egyelőre ismeretlen.
Vágólapra másolva!

Aggasztó és hallatlan kibertámadásra hívta fel a figyelmet a Lumen biztonsági cég. Elemzése szerint tavaly október végén egy ismeretlen támadó 72 óra leforgása alatt minimum hatszázezer internetező routerét tette véglegesen tönkre, automatizáltan távolról rájuk csatlakozva kiütötte a rajtuk futó szoftvert.

wifi wi-fi router internet hálózat networking kibertámadás
A kibertámadás megölte a cég routereit, mindegy, milyen gyártmányúak voltak.
Fotó: Jaycee300s / Pexels / https://www.pexels.com/hu-hu/foto/internet-technologia-itthon-otthon-18071864/

Nem tudni, miért történt a kibertámadás

Az öncélú pusztításos támadások nem újdonságok, az otthoni számítógépezés hőskorában a vírusok is szinte mind ilyen indíttatásból készültek, a kódolóik a saját örömükre jól kibabráltak másokkal. A mostani routergyilkos kibertámadást az tette különlegessé, hogy specifikusan az amerikai Windstream internetszolgáltató által az ügyfeleinek biztosított routereket célozta, ráadásul az ActionTec és a Sagemcom által gyártott modelleket is ugyanúgy tönkretette.

A Windstreamnek olyan 1,6 millió előfizetője van az USA tizennyolc államában, azaz alsó hangon az ügyfeleinek harmadánál kellett rövid idő alatt másikra cserélnie a routert.

A Lumen elemzése alapján a támadó nagyon értett a dolgához, ráadásul többféle taktikával is próbálta eltüntetni a nyomait, hogy ne derüljön fény a kilétére. A kibertámadás célja egyértelműen az volt, hogy üzemzavart okozzon a Windstream internetszolgáltatásában, kiüsse a netkapcsolatot az ügyfeleinél.

Hírünk írásáig a Windstream elzárkózott attól, hogy bármit is reagáljon a kibertámadással kapcsolatos megkeresésekre, látszólag igyekszik a szőnyeg alá söpörni az ügyet.

Ugyan a súlyos kiberbiztonsági incidens tavaly októberben történt, azonban a Lumen beszámolójának megjelenéséig mindenki azt feltételezte, hogy maga a szolgáltató adott ki hibás frissítéseket a routereihez, véletlenül maga végezte ki a hálózati eszközeit.

Végül érdemes hozzátenni az ügyhöz, hogy a Windstream ügyfélbázisának jókora része olyan vidéki címeken él, ahol infrastruktúra hiányában nem tülekednek a szolgáltatók, gyakran csak egy cégtől lehet kábeles internethez jutni. Ennek fényében az a sanda gyanú is sántítani látszik, hogy a Windstream egyik különösen piszkos módszerekhez nyúló riválisa állhat az esemény mögött.

Rejtély, hogy kicsoda és miért ütötte ki tavaly ősszel a Windstream ügyfeleinél lévő routereket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről