A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Milyen az ideális tv-méret? Mekkora tévét érdemes választani?

Vágólapra másolva!
A tv mérete az egyik legfontosabb szempont sokak számára a vásárlás során. Segítünk a választásban, illetve kitérünk arra, hogy hogyan is érdemes elhelyezni egy televíziót.
Vágólapra másolva!

Amikor az ember új televíziót választ, illetve a vásárláson töri a fejét, akkor előbb-utóbb szóba kerül a képméret is. Ez pedig óriási fejtörést okozhat, hiszen ma már tényleg minden korábbinál nagyobb kínálatból lehet válogatni. Ebben segítünk most néhány fontos, hasznos tanáccsal, Például az ideális tv méret teintetében.

ideális tv méret kiválasztása tanácsadó
Nem mindegy, hogy milyen tv méretet választunk.

TV méret? Mit jelentenek az egyes fogalmak?

A televíziók méretét nem hosszúságban és magasságban, hanem a kép átlójában adják meg. Az általánosan, nemzetközileg elfogadott mutatószám erre az inch, azaz magyarul hüvelyk vagy col. Hogy ez miért így alakult, annak történelmi okai vannak, de tény, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha centiméterben lenne meghatározva. Mindenesetre az átváltás azért nem tragikusan bonyolult, hiszen egy hüvelyk (inch) 2,54 centiméternek felel meg. 
Tehát ha valaki azt látja a boltban, hogy a kinézett tv 55-ös, akkor az 55 hüvelyket jelent, amit ha megszorzunk 2,54-gyel, akkor kijön, hogy 139 centiméter a képátló. Már vannak olyan weboldalak, ahova elég beírni a hüvelykben megadott méretet, és egyből kidobja, hogy az hány centiméter. Ilyen például a Rapidtables nevű honlap, ami igen könnyen használható.

ideális tv méret kiválasztása tanácsadó
A tévé választásnál sok szempontot kell figyelembe venni. 

Amikor valaki a tv méretén gondolkodik, akkor értelemszerűen számításba kell vennie, hogy mennyi helye van a szobában. Hiába szeretne nagyot, ha az egyszerűen nem fér oda a polcra vagy a falra, szóval a vásárlás előtt érdemes egy colstokkal lemérni, hogy mennyi hellyel is lehet gazdálkodni!

Számít a felbontás?

Ha ezzel megvagyunk, akkor fontos azt tisztázni, hogy milyen felbontású, azaz részletességű lesz a televízió, amit vásárolunk. Ha ugyanis túl közel ül valaki a termékhez, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a kép pixeles, azaz nem elég éles.  Manapság a leggyakoribb a 4K felbontás (3840x2160 képpont), és ennél a centiben megadott nézési távolságot 0,7-tel kell megszorozni ahhoz, hogy megkapjuk azt a centiméterben megadott képátlót, aminél már nem lesz probléma a képpel. Tehát például egy, már említett 55 hüvelykes, azaz 139 centiméteres televízió esetében ez az érték 98 centiméter, azaz durván egy méter.

ideális tv méret kiválasztása tanácsadó
A felbontás sokat számít.

Azonban léteznek ennél kisebb felbontású, úgynevezett Full HD-s, tehát 1920x1080 képpontos televíziók is, igaz már egyre kisebb számban. Ezeknél értelemszerűen távolabb kell ülni a képernyőtől ahhoz, hogy ne érezze a néző problémásnak az élességet. Emiatt aztán a Full HD tévék esetében 1,5-tel kell elvégezni a szorzást, hogy megkapjuk a minimális nézési távolságot. Ebből fakadóan ez esetben egy 55 hüvelykes (139 cm képátló) készüléknél már 210 centiméter.

A nagyobb a jobb?

A mi személyes tapasztalatokon alapuló véleményünk az egyébként, hogy érdemes minél inkább megközelíteni a minimális nézési távolságot. Így ha van lehetőség nagyobb készüléket vásárolni, akkor azt kell megvenni!

Hogy kell elhelyezni?

Sokan nem figyelnek oda arra, hogy hogyan is helyezik majd el a készüléket, pedig érdemes erre is ügyelni. A legideálisabb, ha szemmagasságban van a termék, és pontosan szemben ül az ember a képernyővel. Már rövid távon is meglehetősen fárasztó, ha forgatni kell a fejet, vagy erőltetetten felfelé, illetve lefelé nézni. 
Egy szó, mint száz, az optimális tv méret megtalálása is nagyon fontos egy televízióval kapcsolatos vásárlási döntés meghozatala során. A nézési távolság meghatározása is létfontosságú épp úgy, mint a tv ideális elhelyezése.

ideális tv méret kiválasztása tanácsadó
Fontos a pozicionálás is.

Emiatt aztán ismét csak azt tudjuk hangoztatni, hogy nem szabad első benyomás alapján készüléket választani. Muszáj nagyon alaposan átgondolni mindent, a felbontást, a tv méretét, a tv ideális elhelyezését és a képátló nézési távolságát egyaránt. Ehhez pedig igen sokat számít, ha valaki elmegy, és élőben is megtekinti a kinézett modellt, mielőtt megvásárolja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!