Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fizetniük kell a gyerekeik szerepléséért a családi influencereknek

Vágólapra másolva!
A gyermeknevelési tippekkel pénzt kereső véleményvezérek nem tehetik el az összes pénzt, amit így keresnek. Egy új törvény szerint a bevételük 15 százaléka a videóikban szereplő gyerekeket illeti.
Vágólapra másolva!

Minden témára szakosodtak már közösségi médiás véleményvezérek, az egyik rendkívüli népszerű kategória a családi influencer, ők gyakran gyerekneveléses csatornákat készítenek a YouTube-hoz és a TikTokhoz hasonló oldalakon. Ennek megfelelően a gyermekeik rendszeresen szerepelnek a tartalmaikban, azonban a belőlük szerzett bevétel jogi értelemben nem illeti meg őket.

youtuber influencer podcast mikrofon interjú
Jellemzően anyukák alkotják a családi influencerek közösségét
Fotó: Sebastian Pandelache / Unsplash

Most az egyesült államokbeli Illinois államban megváltozott a helyzet, életbe lépett a fiatalkorúak munkavállalásával kapcsolatos szabályozás legújabb módosítása, amely kifejezetten a családi véleményvezérek gyerekeit próbálja védeni.

A szabályozás szerint amennyiben a szülők tartalmainak 30 százalékában szerepelnek a 16 év alatti gyermekeik, akkor a tartalmakból szerzett bevétel 15%-át a gyerekek számára létrehozott megtakarítási számlára kell tenniük.

A felhalmozott pénzhez a 18. életévük betöltésekor juthatnak hozzá a kedvezményezettek.

A törvény szerint a családi influencer szülőknek jelezniük kell a megfelelőséget Illinois munkaügyi minisztériuma felé. Le kell jelenteniük, hogy mennyi pénzt kerestek a tartalmaikkal, mikor dolgoztak a gyerekek a tartalmak készítésén, továbbá mi az egyenlege a megtakarítási számlájuknak.

Mindezeken túl a törvény kimondja, hogy a gyerekek bármikor kezdeményezhetik az őket mutató tartalmak törlését, ha pedig a szülők ezt nem hajlandóak megtenni, akkor a gyerekek kártérítési pert indíthatnak ellenük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről