Így a legegyszerűbb a lakás hűtése a kánikulában

Lakás hűtése klíma, mobil klíma ventilátor léghűtő
Vágólapra másolva!
A nyári kánikulában nem csak az utcán lehet elviselhetetlen a hőség. Otthon is nehéz, de a lakás hűtése megoldhatja a problémát.
Vágólapra másolva!

A nyári hőség gyakran elviselhetetlenné teszi a lakásban tartózkodást, így valamilyen praktikával mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy a lakás hűtése megoldott legyen. Szerencsére több hatékony módszer is létezik, amelyekkel enyhíthetjük a hőséget. A legjobb módszer egy energiahatékony, telepített klímaberendezés, de akinek nincs ilyen a lakásában, az ebben a kánikulában nagyon nehezen jut hozzá szakamberekhez, akik ezt a munkát viszonylag hamar megoldják, így ezt a módszert most kihagyjuk és megvizsgáljuk, milyen megoldást választhat az az ember, aki szeretné, hogy akár már a mai naptól legalább valamilyen szinten megoldottá válna a lakás hűtése.

Lakás hűtése klíma, mobil klíma ventilátor léghűtő
Ha nem akarunk klímát kiépíteni otthonra, van más megoldás is.

Egyszerű tippek ha lakás hűtése a cél

  • Sötétítés: Húzzuk le a redőnyöket vagy húzzuk be a sötétítő függönyöket, hogy megakadályozzuk a nap közvetlen bejutását. Itt nagyon fontos tudni, hogy az az anyag, amit a napsugarak és a lakásunk közé teszünk, mindenképpen felmelegszik kisebb-nagyobb mértékben, így nem mindegy, hogy az árnyékoló az ablakon belül, vagy kívül van. Egy ablakon belüli sötétítőroló például sokkal több hőt tud átadni a szoba levegőjének (ilyen melegben tulajdonképen radiátorként működhet), mint egy ablakon kívülre beépített redőny. A szín sem mindegy, fontos, hogy minél jobban visszaverje az anyag a nap fényét, így minél világosabb, annál jobb.
  • Szellőztetés: Éjszaka, amikor a hőmérséklet csökken, nyissuk ki az ablakokat, hogy friss levegőt engedjünk be. Itt azért érdemes figyelni a hőmérőt, mert van úgy, hogy még éjjel is melegebb van kint, mint a nappal lehűtött lakásban.
    Nedves törülközők: Akasszunk fel nedves törülközőket az ablakra. A rásütő naptól törülközőbőlelpárolgó víz ugyanis hőt tud elvonni a szoba levegőjétől és így hűsítő hatást kelt.
  • Növények: Helyezzünk el növényeket a lakásban, amelyek növelik a páratartalmat és hűvösebbé tehetik a környezetet. És a levegőt is tisztíják, no meg dekoratívak is.
bonszai, bonsai lakás hűtése növény
A zöld növények is segítenek csökkenteni az otthonunk hőérzetét de azért a lakás hűtése ezek mellett sem árt.
Fotó: Shutterstock

Ha ennél többre vágyunk és fizetni is hajlandóak vagyunk érte:

Ventilátor

A ventilátor az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a lakás hűtésére. Működési elve, hogy a levegőt mozgatja, így segítve a hőérzet csökkentését. Bár nem csökkenti ténylegesen a levegő hőmérsékletét, a légmozgás révén a testünkről gyorsabban elpárologtatja az izzadságot, ami hűsítő hatást eredményez.
Előnyök:

  1. Alacsony költségű
  2. Könnyen hordozható
  3. Azonnali hűsítő hatás

Hátrányok:

  1. Nem csökkenti ténylegesen a szoba hőmérsékletét
  2. Nem hatékony magas páratartalom mellett

Léghűtő

A léghűtő, más néven párologtató hűtő, egy lépéssel tovább megy a ventilátorhoz képest. Működése során vizet párologtat el, és a ventilátor segítségével ezt a hűvösebb levegőt fújja szét a szobában. A léghűtő hatékonysága nagymértékben függ a környezeti páratartalomtól – száraz levegőben jobban működik, mivel a párolgás hatékonyabb.

Lakás hűtése klíma, mobil klíma ventilátor léghűtő
A léghűtő víz párologtatásával dolgozik. A klímánál jóval kevéssé hatékony.

Előnyök:

  1. Olcsóbb, mint a klímaberendezés
  2. Párásítja a levegőt, ami száraz környezetben előnyös lehet
  3. Alacsonyabb energiafogyasztás, mint a klíma

Hátrányok:

  1. Korlátozott hűtési kapacitás
  2. Magas páratartalmú környezetben kevésbé hatékony
  3. Rendszeres víz utántöltést igényel

Mobil klíma

A mobil klíma hordozható és rugalmas megoldást kínál a lakás hűtésére. Ez a készülék hasonlóan működik, mint a hagyományos klímaberendezés, de nem igényel állandó telepítést sem szakember általi üzembehelyezést. Egy ilyen készülékért bármikor elszaladhatunk valamelyik elektronikai áruházba, megvehetjük, hazavihetjük és otthon már hűthetjük is vele a levegőt. Ez a fajta berendezés a meleg levegőt egy vastag csövön keresztül vezeti ki a szabadba, miközben hűti a szoba levegőjét, így ennek elhelyezéséről azért gondoskodnunk kell majd.

Lakás hűtése klíma, mobil klíma ventilátor léghűtő
A mobil klíma jó megoldás, de a keletkezett meleg levegőt valahogy ki kell vezetni a szabadba.

Előnyök:

  1. Hatékonyan csökkenti a szoba hőmérsékletét
  2. Hordozható, így több helyiségben is használható
  3. Könnyebb telepítés, mint a falra szerelt klímák esetében

Hátrányok:

  1. Drágább, mint a ventilátor és a léghűtő
  2. Több energiát fogyaszt
  3. A meleg levegőt el kell vezetni, ami csökkentheti a mobilitást

Összegzésként elmondható, hogy a ventilátor, a léghűtő és a mobil klíma mind hatékony eszközök lehetnek a lakás hűtésére telepített klímaberendezés nélkül. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes megfontolni, hogy melyik illik leginkább az egyéni igényekhez és körülményekhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről