Egy gyorsétterem appjával követték az áramkimaradásokat

Beryl, hurrikán, Texas, USA, 2024. július 9,
Autókat sodor a víz a Beryl hurrikán elvonulása után a Texas állambeli Houstonban
Fotó: MTI/EPA/Carlos Ramirez
Vágólapra másolva!
Hárommillió ember maradt áram nélkül Texasban a vihar miatt.
Vágólapra másolva!

Szokatlan forróság vagy hideg helyett ezúttal a Beryl trópusi vihar okozott óriási károkat Texas államban, azonban még így is örülhetnek a helyiek, hiszen a rájuk való lesújtása előtt egy időre hurrikánná erősödött a természeti jelenség. Ennek ellenére óriási károkat okozott, az áramelosztó hálózat megrongálódása miatt hárommillió ember marad villany nélkül, mostanra elkezdett helyreállni a rend.

Az áram nélkül maradt houstoniak közben furfangos megoldást találtak a mobiljaik töltésére, a 24 órában nyitva tartó Whataburger gyorsétteremlánc mobilappján keresztül követni tudták, hogy a város mely pontjain van áram. A lánc százhúsz éttermet üzemeltet Texas legnépesebb városában, és amelyiket nyitva lévőnek jelezte a mobilapp, annál valószínűsíthető volt, hogy van villany.

A taktika nem bizonyult tökéletesnek, több beszámoló is érkezett, hogy a nyitva lévőnek jelzett éttermek ténylegesen zárva voltak.

Nem ez volt az első eset, hogy mobilappon tudtak efféle információhoz jutni az amerikaiak, a gyakran viharok által veszélyeztetett helyeken üzemelő Waffle House étteremlánc is ad extra információkat a térképes keresőjén. Ha zöld egy étterem ikonja, akkor nyitva van és teljes menüt szolgál. Ha sárga, akkor limitált menü van, esetleg áramfejlesztőről üzemel a hely. Végül a vörös ikon azt jelzi, hogy olyan súlyos károk keletkeztek egy vihar után, hogy be van zárva a vendéglátóhely. A különleges metrikát Waffle House Indexnek hívja a cég.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről