Netszolgáltatót fogott perbe az amerikai zeneipar

zene fejhallgató zenehallgatás music headphones
Fotó: Chichi Onyekanne / Unsplash
Vágólapra másolva!
Olyan 934 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a cégtől.
Vágólapra másolva!

Ritkán szoktak nagy sikereket aratni a netszolgáltatók perelgetésekor a jogvédők, de most többek közt az UMG Recordings, a Warner Music, továbbá a Sony Music közösen megpróbálnak 2,6 milliárd dollárt kártérítést kisajtolni az egyesült államokbeli Verizon netszolgáltatóból.

A felperesek azt állítják, hogy ugyan folyamatosan küldözgetik a vállalatnak a zenék torrentes kalózkodásán kapott előfizetők IP-címeit és a jogsértések időbélyegeit, de a szolgáltató nem hajlandó több panasz után felmondani az érintettek internet-előfizetéseit. Véleményük szerint ennek oka, hogy a kérdéses ügyfelek gyakran gyorsabb és drágább internetcsomaggal rendelkeznek, így a Verizon a feje elfordításával lényegében bűntársként asszisztál a kalózkodásukhoz, hogy ne veszítse el őket.

Végső soron nyereséghez jut a kalózkodásukon keresztül.

A bíróságra beadott dokumentum alapján a kiadók 17335 darab zeneszám warezolásában tartják tettestársnak a Verizont. A DMCA 150 ezer dolláros kártérítési igényt tesz lehetővé jogsértésekért, így jön ki a 2,6 milliárd dollár, avagy durván 934 milliárd forintnyi kártérítési követelés.

Az amerikai zeneipar idén már félsikert aratott egy ilyen perben, a Cox netszolgáltatótól követeltek 1 milliárd dollár kártérítést. A cég kénytelen lesz valamennyi kártérítést fizetni, de új tárgyaláson dől majd el az összeg, miután a zeneipar által követeltet irracionálisan magasnak ítélte a bíróság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről