A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Műholdas segélykérésre is képesek a Google új mobiljai

google pixel 9 mobil okostelefon mobilozás
A Pixel 9 családtól itthon is megkezdődött a Google mobiljainak hivatalos forgalmazása
Fotó: Google
Vágólapra másolva!
Első körben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető a funkció.
Vágólapra másolva!

Lassan végre az androidos világban is megkezdődhet a műholdas segélykérési lehetőség terjedése. A funkciót elsőként az Apple ismertette meg a nagyközönséggel, a megfelelő országokban (hazánk még nincs köztük) az iPhone 14 és újabb készülékek tulajdonosai képesek lefedettség nélküli helyeken is felvenni a kapcsolatot a segélyhívóval, ha adottak a körülmények egy műholdra való felcsatlakozáshoz.

Az androidos világ bajosan képes felzárni ezen a téren az Apple-höz, csak a Huawei kínál ugyanilyen funkciót már két éve a megfelelő készülékein, azonban ez csak Kína területén működik. Szerencsére most már tényleg változóban van a helyzet, a hazánkban is hivatalos keretek között elérhetővé váló Google Pixel 9 széria tagjai szintén támogatják a műholdas segélykérést.

A kommunikáció szöveges formában történik segélykéréskor, a telefon pedig képes automatikusan elküldeni a készülék GPS-koordinátáit a diszpécserszolgálatnak. A műholdas segélykérést a Google Messages mobilappon át oldotta meg a vállalat, a funkció működéséhez annak kötelezően az alapértelmezett üzenetküldő kell lennie.

Sajnos az eddigi megoldások esetében látott földrajzi limitációk továbbra is érvényesek, a Google megoldása első körben Alaszka és Hawaii kivételével csak az USA területén lesz elérhető, és kizárólag az első két évben tudják ingyen igénybe venni a megfelelő mobilokat vásároltak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!