Így tudjuk meghosszabbítani a háztartási gépek életét

Vágólapra másolva!
Kevesebb javítás és jobb energiahatékonyság is elérhető lehet. Csak ezt a pár tippet kell betartanunk a háztartási gépeinkkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Amikor új háztartási gépet vásárolunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy a megszokásaink, a jól bevált rutin, vagy a megérzéseink alapján kezdjük el használni, át sem futva a használati utasítást. Legtöbbször csak akkor kezdjük el pánikszerűen keresni ezt a kis füzetet, ha valamilyen hibát, rendellenes működést tapasztalunk, holott számos olyan hasznos karbantartási tippet is tartalmaznak, amelyekkel sok probléma megelőzhető.

lg mosógép mosás ruhatisztítás háztartási gépek
Könnyű megfeledkezni a háztartási gépek rendszeres karbantartásáról az elfoglalt hétköznapok során
Fotó: LG

Az LG Magyarország szakértői most a négy legnépszerűbb háztartási nagygép-kategória – hűtők, mosógépek, szárítógépek és mosogatógépek – terén gyűjtötték össze a leghasznosabb, sokak számára ismeretlen tanácsokat.

Így vigyázzunk a háztartási gépeinkre:

Nézzünk be a hűtő mögé!

  • A hűtőszekrény hátulján található kondenzátorrácsra gyakran rárakódik a por és a szennyeződés, ami rontja a hűtés hatékonyságát, mivel a hűtési folyamat során keletkező hő így nehezebben tud távozni. Ezért évente legalább egyszer ajánlott leporszívózni vagy áttörölni ezt a területet.
  • Sok hűtőszekrény belsejében, a hátsó falon található egy lyuk, amely arra szolgál, hogy elvezesse a hideg felületen kicsapódott és összegyűlt, túlzott mennyiségű nedvességet. Ezt is rendszeresen tisztítani kell azért, hogy ne tömődjön el és ne penészedjen be.
  • Időnként ellenőrizni kell az ajtó gumiszigetelését is, hogy nincs-e rajta repedés vagy deformáció. Ha itt hibát találunk, cseréltessük ki a tömítést, mert a nem megfelelő szigetelés mellett kiszökik a hideg, ami magasabb energiafogyasztást és gyorsabban megromló élelmiszereket eredményez.

A szöszmentes szárítógép az igazi

  • A szöszszűrőt minden használat után ki kell tisztítani, de időnként érdemes alaposabban, meleg, szappanos vízzel is átmosni. Az eltömődött szűrő nem csak az energiahatékony működést gátolja, de akár tűzveszélyhez is vezethet. 
  • Ha a készülék nincs bekötve a szennyvízlefolyóba, a kondenzvíz-tartályt is minden szárítási ciklus után ki kell üríteni. 
  • Ha a szárítógép rendelkezik külső szellőzőnyílással, azt is rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell, hiszen, ha a felgyülemlett por akadályozza a légáramlást, ezáltal pedig jelentősen meghosszabbodhat a szárítási idő.

Tiszta mosógép nélkül nincs tiszta ruha sem

  • Használat után töröljük át az ajtó peremét és a gumitömítést, majd hagyjuk is nyitva az ajtót – ezzel megelőzhető, hogy bennmaradt nedvesség miatt penész, ezáltal pedig kellemetlen szagok alakuljanak ki a gépünkben.
  • Mivel egy idő után a mosószer és az öblítő lerakódást képezhet az adagolórekeszben, ezt az alkatrészt is ajánlott rendszeres időközönként folyóvízzel, makacsabb szennyeződés esetén egy fogkefét bevetve tisztítani.
  • Általában a mosógépek elülső oldalán, alul, jobb vagy bal oldalon helyezkedik el egy titokzatos kis ajtó: ezt kinyitva férünk hozzá a vízleeresztő szivattyú szűrőjéhez. Ez gyűjti össze a ruhákból a dobba kerülő kisebb tárgyakat, pl. leszakadt gombokat, aprópénzt, hajcsatokat, stb., így rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell. Fontos, hogy csak azután kezdjünk neki, hogy a mosógép végzett a programmal, ellenkező esetben könnyen eláraszthatjuk a fürdőszobát, mosókonyhát, rosszabb esetben forró vízzel. Némi víz így is marad a szűrőben, ezt a leeresztő csövön keresztül kell leengedni, ezt követően lehet kitekerni a szűrőt és eltávolítani belőle a nem oda való tárgyakat.
  • Ha kemény víz folyik a csapból – márpedig Magyarország területének jelentős részén ez a helyzet –, akkor fontos, hogy a vízbevezető szelep szűrőjét is rendszeresen ellenőrizzük, tisztítsuk, mert ezt eltömíthetik a vízből kiváló ásványi anyagok, akadályozva ezzel a mosógép működését.

A mosogatógép sajnos nem mosogatja el önmagát

  • A mosógéphez hasonlóan a mosogatógép is csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha tisztán van tartva. Éppen ezért javasolt a belső felületet és az ajtó gumitömítését legalább kéthetente megtisztítani az esetleges zsíros lerakódásoktól, ételmaradékoktól, mosószeres törlőkendőt vagy szivacsot használva.
  • Nem maradhatnak ki a tisztítási rutinból a szűrők sem. A gép aljában található szűrőt az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva tudjuk kivenni: ennek alapos tisztítása azért fontos, mert ez az alkatrész szűri ki a mosogatási folyamat során az ételmaradékokat, amelyek – ha nem távolítjuk el időben – rossz szagot okozhatnak, szélsőséges esetben pedig a használt mosogatóvíz leeresztését is megakadályozhatják.
  • Rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén – például óvatosan egy tűvel – tisztítani kell a szórókarok lyukait is, hiszen, ha ezeket ételmaradék tömi el, az edények mosogatása nem lesz hatékony a vízpermet nem megfelelő erőssége miatt.
  • Amennyiben olyan készülékkel rendelkezünk, ahol a vízbevezető tömlő vízvezeték-csatlakozásánál egy szűrő is található, ezt – a mosógépeknél már említett okokból – szintén rendszeresen ellenőrizni és adott esetben tisztítani kell.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!