A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

iPhone-okra cseréli a gyűlölt videóbírót a Premier League

Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) a 2024-25-ös szezonban a VAR (videóbíró) vitatott lesjelző rendszerét Apple okostelefonokra cseréli. Az iPhone-alapú rendszer minden eddiginél pontosabb lesz.
Vágólapra másolva!

Az új, iPhone-alapú lesjelző technológia bevezetése a 2024-25-ös szezonban nemcsak a játékosok, hanem a szurkolók számára is régóta várt megnyugvást nyújt majd, akiket a korábbi videós játékvezető-asszisztensi (VAR) rendszerekkel kapcsolatos évek óta tartó problémák frusztráltak.

videobíró, VAR, les, iPhone
A videobíró a leshelyzetekben a legmegbízhatatlanabb. Az iPhone-alapú rendszer sokkal jobbnak ígérkezik
Fotó: https://www.geniussports.com/

A Genius Sports és leányvállalata, a Second Spectrum, amely az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) már évek óta ismert optikai nyomkövető és adatalapú munkájáról, bemutatta a „Dragon” nevű okostelefon-alapú rendszert, amely több tucatnyi iPhone-t használ és a kameráik segítségével több szögből nagy képkockasebességű videót rögzít. A Dragon egyedi gépi intelligencia szoftvere állítólag lehetővé teszi, hogy az okostelefonok hatékonyan kommunikáljanak és együttműködve dolgozzák fel a több kamera által gyűjtött összes vizuális adatot. Mi több, a futballmeccseken való felhasználáson kívül számos más sportágban is új mozgásérzékelő és mesterséges intelligencia-modellek motorjaként szolgálhat a rendszer.

A sport is egyre IT-igényesebb

A sportban használt legkorábbi mozgásfelvételi rendszerek többsége nem volt túl összetett, és kevés számítási teljesítményt igényelt. Eleinte féltucatnyi kamerával és néhány speciális szoftverrel elég jól meg lehetett oldani az edzői, elemzői igényeket.
Amikor azonban a kérdések egyre összetettebbé válnak, a technológiai teher is nőni kezdett. A csapatsportokban pedig ez az adatéhség sokkal erősebb volt, hiszen, ha egy pályán egyszerre sokan mozognak és a játékosok nagy része mondjuk a labda köré összpontosul, akkor még egy tucatnyi kamerával sem láthatóak mindig a megfelelő szögből a teljes játékrészek. Eddig a gépi tanulási rendszerek töltötték ki ezeket a hiányosságokat, amolyan megalapozott „becsléssel”, arra vonatkozóan, hogy hol lehetnek a nem rögzített elemek.

Sok felhasználási területen az ilyen típusú becslések megfelelőek. Ha azonban olyan helyzetbe kerül a rendszer, ahol a találgatás nem elég jó, például amikor a játékvezetők a technológiájára támaszkodnak a játéktéren történő bíráskodásban, akkor magasabb teljesítményszintet kell érvényesíteni.

Az 1883-ban bevezetett, az ellenfél kapuja közelében „leselkedő” játékosok megakadályozására szolgáló labdarúgó lesszabály egy kirívó, gyakran vitatott példa erre. Ahhoz, hogy egy lest pontosan lehessen jelezni, ismerni kell a labda megjátszásának pillanatát, valamint azt, hogy a támadó játékos abban a pillanatban az ellenfél utolsó védője mögött helyezkedett-e el. A korábbi félautomata lesjelző rendszerek - mint például a 2022-es FIFA-világbajnokságon és az idei nyári németországi Európa-bajnokságon használtak - 10-15 kamerát és a labdában lévő érzékelőt használnak, hogy minden játékos néhány tucat testpontját nyomon kövessék. Ezek azonban túl gyakran esnek áldozatul az elfedésnek, és nem tudják pontosan elemezni ezeket a múló pillanatokat.

A Dragon a Genius szerint kezdetben legalább 28 iPhone-kamerát fog használni a Premier League minden stadionjában. (A vállalat szerint az év során bizonyos stadionokban több kamera is használatba kerülhet). A rendszer az iPhone 14-es és újabb modellek beépített kameráit használja. Az iPhone-ok egyedi, vízálló, hűtőventilátorokkal felszerelt tokokban vannak elhelyezve, és áramforráshoz vannak csatlakoztatva. A csapat olyan tartószerkezeteket tervezett, amelyek akár négy iPhone-t is befogadnak egymás mellett.

Miután az iPhone-ok a pálya körül helyezkednek el, együtt folyamatos videót rögzítenek több szögből. A kameratartók bizonyos létesítményekben mozgathatók is a lefedettségi zónák megváltoztatása érdekében, de a tényleges játék során általában helyhez kötöttek, hogy biztosítsák a megfelelő lefedettséget, és elkerüljék a menet közbeni újrakalibrálási igényeket. Ez a rengeteg képi anyag lehetővé teszi a Dragon számára, hogy minden egyes játékoson 7000 és 10 000 pont közötti értéket tudjon követni, tehát szinte a testek valós körvonalát is figyelhetik.

A Dragon kihasználja az iPhone-ok azon képességét, hogy ultranagy képkockasebességgel rögzítsenek videót, és így enyhíti a trükkös okklúziós eseteket, amelyek elfedhetik a labda pontos rúgási pontját.

A legtöbb közvetített videót manapság 50 vagy 60 képkocka/másodperc sebességgel rögzítik. A Dragon akár 200 képkockát is rögzíthet másodpercenként, ami 75 százalékkal csökkentheti a képkockák közötti különbségeket. (A kezdeti EPL-rendszer 100 kép/mp-nél lesz korlátozva, hogy egyensúlyt teremtsen a késleltetés, a pontosság és a költségek között).

A rendszer képes automatikusan felismerni a fontos közelgő eseményeket - például egy lehetséges leshelyzetet -, és átmenetileg felskálázni egyes kamerák képkockasebességét, majd adott esetben visszaskálázni, hogy a számítási energia megtakarítása érdekében csökkentse azt.

Miért iPhone-ok?

Tekintettel arra, hogy az okostelefonok mennyire olcsók és nagy teljesítményűek, a kérdés inkább az, hogy miért tartott ilyen sokáig, amíg az okostelefonokra gondoltak a cégek?
A mai iPhone-ok olyan erősek, mint a világ legnagyobb szuperszámítógépei 20 évvel ezelőtt. Míg más modern optikai nyomkövető rendszerekhez drága optikai kábelekre és szerverekre van szükség, hogy a kamerákat összekapcsolják az összegyűjtött adatok kezelésével megbízott számítógépekkel, addig a mai 1000 dolláros okostelefonok mindkét feladatot nagyrészt egyedül is el tudják látni.

videobíró, VAR, les, iPhone
A rendszer rengeteg adatok képes szolgáltatni
Fotó: https://www.geniussports.com/

Természetesen az igazi értékelést a szurkolók és a játékosok fogják elvégezni, akiknek látniuk kell a Dragont működés közben ahhoz, hogy elhiggyék, valóban van különbség. Az elmúlt néhány évben a VAR már rossz szájízt hagyott sokakban, ha az optikai nyomkövetésről van szó. Ez a következő generációs mozgásrögzítés viszont a fejlesztők szerint minimalizálja a hibalehetőségeket. Hát ezt majd meglátjuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!