A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Előfizetésessé válhat a számítógépes egér?

számítógépes egér periféria mouse logi logitech
Fotó: Yasin Hasan / Unsplash
Vágólapra másolva!
A Logitech első embere vetette fel az egészen furcsa ötletet.
Vágólapra másolva!

A fejlett országokban élőknél már elkezdett beállni a havidíjas előfizetésekkel kapcsolatos fáradtság és ingerültség. Az elmúlt években elsősorban a havidíjas videó- és zeneszolgáltatások szaporodtak gombra módra, így egyre nő az olyanok tábora, akik szinte követni sem tudják, hogy hányfelé folyik szét kérdéses megalapozottsággal a jövedelmük. Ezen túlmenően pedig a legkevésbé szeretnék, ha még valamire elő kellene fizetniük.

A napokban újabb érdekes ötlet merült, a The Verge-nek adott interjújában a Logitech perifériagyártót vezető Hanneke Faber előállt az „örökegér” ötletével. Meglátása szerint érdekes volna, ha az embereknek életükben csak egyszer kellene vásárolniuk egy kiváló minőségű számítógépes egeret, bár ha ez megvalósulna, akkor üzleti okból muszáj lenne csatolni hozzá valamiféle szoftveres szolgáltatást, természetesen havidíjért.

Mindez jelenleg pusztán felvetés a részéről, egy felső kategóriás karórát hozott fel analógiaként, állítása szerint ő sosem kívánja eldobni a sajátját. „Akkor miért dobnám el az egeremet vagy a billentyűzetemet, ha fantasztikus minőségű, jól megtervezett, szoftveresen megváltoztatható?” – tette fel a kérdést.

Az örökegér környezetvédelmi szempontból mindenképp előnyös volna, bár a jó minőségű egerek már régóta nagyon hosszú élettartamúak, rendeltetésszerű használat esetén nem mondhatóak fogyóeszköznek.

Ennek megfelelően nem valószínű, hogy a vevők java lelkesedne a havidíjas előfizetéssel érkező egérért, legyen az akármennyire is minőségi.

Sokkal célszerűbb és realisztikusabb lehetne olyan modellt készíteni örökegér címszó alatt, amelyben házilag is könnyen cserélhetőek az egérgombok kapcsolói, a görgő, továbbá az érzékelő. Ténylegesen ezek szoktak tönkremenni az egerekben, így néhány minimális veszteségű és költségű javítással évtizedekre kitolható volna az egerek külső borításának és nyomtatott áramköri lapjának az életciklusa.

Kapcsolódó érdekességként a Logitech nemrég mutatta be az első olyan egerét, amelyen dedikált gomb van a ChatGPT elérésére, bár ez nem olyan termékkapcsolás, amelyből bevétele származna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!