Szövegértelmező programon dolgoznak az AI segítségével a szegedi egyetem kutatói

AI, mesterséges intelligencia
Vágólapra másolva!
A nagy mesterséges intelligencia (AI) cégek által alkalmazott megoldásoknál lényegesen kisebb szövegmennyiséget és számítási kapacitást igénylő hatékony nyelvi modell kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.
Vágólapra másolva!

A nyelvi modellek a szövegek értelmezésére és feldolgozására, vagyis egy emberi képesség szimulálására törekszenek. A nemzetközi AI-cégek révén megismert nagy nyelvi modellek gépi tanításra alkalmazott célfüggvényei mégis figyelmen kívül hagyják az emberi megértés sajátosságait. 

Ez idézi elő azt a helyzetet, hogy a nagy nyelvi modellek drágán, rendkívüli adatpazarlással és alacsony hatékonysággal tudják elérni az emberi megértés szimulációját

 – magyarázta Berend Gábor, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékén docense, aki kutatásaihoz Bolyai-ösztöndíjat nyert.

Képünk illusztráció.
Fotó: BBC

A klasszikus maszkolt nyelvi modellezés során 100 milliárdnyi mondattal tanítják a rendszert, majd ezek bizonyos mennyiségű szavát kitakarják. A nyelvi modell célja, hogy képes legyen megállapítani, a kitakar helyen pontosan milyen szó állhatott. 

Így a tanulás lépései nem tükrözik az emberi gondolkodásmódot.

Az SZTE kutatóinak eljárása során egy segédmodellel előbb a szavakhoz kötődő rejtett fogalmi kategóriákat szeretnék automatikusan felállítani. Egy szöveg számítógépes reprezentációja során egy-egy szó által fedett dolgot ezer szempontból értékelhetnek, ezek közül azonban csupán néhány lesz valóban jellemző, melyek meghatározzák a fogalmi kategóriákat. Ezt az alternatív előtanítási eljárást maszkolt látens szemantikai modellezésnek nevezték el, és angol, valamint magyar nyelvre is következetesen jobb eredményeket adott, mint a klasszikus maszkolt nyelvi modellezés.

Berend Gábor az eljárás első eredményeit 2020-ban publikálta, míg a nagy AI-cégek csak a közelmúltban kezdték el nyelvi modelljeik fogalmi hierarchiáját hasonló módszerrel feltérképezni. Míg azonban a vállalkozások ezt csak leíró jelleggel végzik, a szegedi kutatók a módszert az új modellek létrehozásánál is alkalmazzák.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!